Батерии, отпечатани на хартия, които работят на мръсна вода

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юни 2015 в 10:22 12934 1

Кредит Jonathan Cohen, Binghamton University Photographer

Сеокеун Чой, американски инженер от университета Бигемтън е изобретил технология за производство на евтини батерии, направени от хартия.

В основата на технологията са хартия, бактерии и вода. Тази батерия може да се използва за различни сензори и други устройства в отдалечени от цивилизацията места. Авторът нарича своята система "микробна горивна клетка". Работата е публикувана в списание Nano Energy.

Батерията извлича енергия от жизнената дейност на микробите. Според създателя на устройството, в която и да е мръсна вода има достатъчно органична материя и бактерии. Такава вода върху хартиена основа може да се използва като източник на енергия. Хартията е евтина, екологична и перфектно абсорбира водата.

"Хартията е евтина и биоразградима," - казва Чой. "И не се нуждаем от външни помпи, защото хартията може да поема разтвора, използвайки капилярната сила."

Основата на батерията се отпечатва на хартия, която след това може да бъде сгъната в компактен пакет. Като катод се използват частици никел, напръскани върху едната страна на обикновена офис хартия. Анодът са въглеродни частици, отложени върху хартията чрез ситопечат. Границите на батерията се очертават върху хартията като оОстаналата повърхност на хартията се импрегнира с водоотблъскващ восък. Разходите за производство на тази батерия са само пет цента.

Благодарение на древното японско изкуство оригами, няколко елемента се сгъват в батерия с форма на квадрат с размерите на кибритена кутийка. Четири елемента, подредени в батерията доставят ток напрежение 0,12 V при външно съпротивление от 470 килоома.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.06 2015 в 16:45

А не искат ли авторите на изобретението да кажат какво точно електронно устройство ще захранят с 0.12 волта?

Впрочем, листове от цинк и мед пресовани на хартия ще докарат тройно на това напрежение и то не при половин мегаом товар ами при няколко ома, т.е. и лампичка може да светне, и нещо друго да свърши. И ще струва по-малко. Поздрави от Ал. Волта.