04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Батерии за лаптопи и смартфони ще бъдат забранени като багаж в самолети

Правила, които влизат в сила от 1 април 2016 г., забраняват на пътниците да пренасят литиеви батерии в чекирания багаж

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 февруари 2016 в 17:17 63672
8 Февруари, 2006, пожарникари се борят с пожар на борда на самолет на международното летище във Филаделфия във Филаделфия. Снимка: Joseph Kaczmarek/Associated Press

Международната организация за гражданска авиация (International Civil Aviation Organization, ICAO) забранява транспортирането на литиево-йонни батерии в чекирания багаж на пътническите самолети, защото батериите могат да се възпламенят и да унищожат самолета.

Решението на ICAO не е задължително, но повечето страни следват стандартите на агенцията, включително България. Забраната е в сила от 1 април.

"Това е временна забрана, която ще бъде сила, като успоредно ще продължи работата на ICAO по нов стандарт за опаковка на литиеви батерии, който се очаква до 2018 г.", заяви Olumuyiwa Benard Aliu, председател на съвета на ИКАО, съобщи във вторник, 23-ти февруари СВС.

Агенцията заяви, че литиеви батерии немонтирани в устройства са огнеопасни в пътнически самолети. Неотдавна Националният съвет по безопасност не изключи възможността литиеви батерии да са причинили пожара в самолет на международното летище във Филаделфия във Филаделфия на 8 февруари, 2006-та.

По-рано подобна забрана бе обявена за неакумулаторни литиеви батерии, използвани в часовниците.


нети 06.03 2016 в 21:44 2
+ 0
- 0
Айде,бе! Сериозно ли?!Аз мисля,че трябва да забранят некадърници драскачи като вас,които не само не са отворили да прочетат какво забраняват,ами и разпространяват лъжи!!Може ли чак такъв непрофесионализъм!!! Потрес!!
нети 06.03 2016 в 21:43 1
+ 0
- 0
Айде,бе! Сериозно ли?!Аз мисля,че трябва да забранят некадърници драскачи като вас,които не само не са отворили да прочетат какво забраняват,ами и разпространяват лъжи!!Може ли чак такъв непрофесионализъм!!! Потрес!!
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.