Big Delta - най-големият 3D принтер в света (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 септември 2015 в 08:22 3259 0

Италианската компания WASP създаде най-големият в света строителен 3D принтер. Нарича се Big Delta. Размерите на устройството са 12м височина и 6м в диаметър. Принтерът е предназначен за изграждане на жилищни сгради.

Според разработчиците, системата консумира минимално количество енергия и може да печата не само бетон, но също и други материали, включително и глина.

Основната задача на системата е бързото изграждане на евтини къщи. Това може да е полезно на места, където се е случило бедствие и много хора са загубили домовете си. Този принтер е подходящ и за развиващите се страни, където  са нужни много и евтини жилища. Разработчиците твърдят, че модификация на Big Delta може да работи и на други планети, създавайки домове за колонистите, бази и други сгради.

Миналата година, прототип на Big Delta с височина от 4.5 метра е показан на някои строителни изложения. Сега е представена цялостна система, способна сама да замесва бетон или други материали - почва, цимент, влакна и химически компоненти. За да се използва системата е достатъчен само малък генератор, тъй като се консумира много малко енергия (около 100 ват часа).

По данни на ООН през следващите 15 години в целия свят трябва да се изгради около 100 000 къщи, като населението на света се увеличава през цялото време , Компанията WASP смята, че до 2030 г. около 4 милиарда души с доход не повече от $ 3000 годишно ще се нуждаят от жилище. Big Delta може да се изгради достатъчно качествени жилища бързо и може да реши много проблеми.

Компанията вече получава заявки за изграждане от Big Delta на различни съоръжения в Европа и в целия свят. Например, община Iglesias от южното крайбрежие на Сардиния.

Между другото, китайците вече строят жилища по този начин като цената на една еднофамилна къща е около 4800 долара. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !