Биткойнът саботира търсенето на извънземен живот

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 февруари 2018 в 10:48 48910 0

Кредит Pexels

Не само, че копаенето на биткойни унищожава планетата заради ненаситния си апетит за енергия, но и възпрепятства търсенето на извънземни цивилизации.

Радиоастрономът Дан Уертимер (Dan Werthimer) заяви пред репортери пред BBC News, че е затруден достъпа до компютърен хардуер заради скока в добива на криптовалута.

"Бихме искали да използваме най-новите GPUs (графични процесори) ... и не можем да ги получим", заяви пред ВВС Дан Уертимер, главен учен в Изследователския център за търсене на извънземен разум в Бъркли SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) .

Изследователите на SETI се надяват да разширят дейността си в два обсерватории - едната в Западна Вирджиния (Green Bank) и една в Австралия (Parkes) - но тези планове се забавят поради недостига на GPU.

Графичните процесори са чипове, предназначени за обработка на изображения, видео и анимации за екрана на компютъра, но се използват все по-често за други задачи, които включват много повтарящи се изчисления - да речем, да добив на криптовалута или да търсим извънземни сигнали.

Green Bank е най-големият в света радиотелескоп, който се занимава с търсене на извънземен разум.

"В SETI искаме да разгледаме колкото се може повече честотни канали, защото не знаем на каква честота извънземните ще излъчват и искаме да търсим много различни типове сигнали - AM или FM, добавя Уертимер.

Не е изненадващо, че това заема много компютърна мощност. В Бъркли има около 100 графични процесора, пресяващи  различни радиочестоти, излъчвани в нашата галактика.

Аарон Парсънс (Aaron Parsons) от Калифорнийския университет в Бъркли заяви пред BBC News, че екипът му има планове да ъпгрейдне  радиотелескопа HERA (Hydrogen Epoch of Reionisation Array), но графичните процесори са удвоили цената си само за три месеца ,

"Ще можем да се справим с времето, но това е над нашия бюджет за извънредни ситуации", обяснява Парсънс. Той смята, че всичко ще струва още 32 000 долара и предупреждава, че бъдещите проекти могат да бъдат задържани, ако тази тенденция продължи.

Наскоро компанията Nvidia се оплака, че заради копачите на криптовалута, нейните графични карти не достигат до геймърите, защото цената им се е вдигнала главоломно.

Въпреки спада на стойността му напоследък, биткойнът остава популярен и се очаква, че Исландия ще консумира повече енергия в добива на биткойни, отколкото за битови нужди през 2018 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !