07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Британски учени пренасят данни чрез звук

Технологията може да спомогне за създаването на по-бързи компютри

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 ноември 2015 в 10:22 32103
Снимка: Morguefile.com

Въпреки създаването на все по-бързи компютри през последните години, сме принудени да признаем, че проблемът с бавното стартиране на приложения и достъп до информация си остава актуален и в наши дни.

Процесорите отдавна са базирани на нанотехнологии, но и софтуерните програми и мултимедийно съдържание стават все по-ресурсоемки.

Някои учени прогнозират, че скоро ще видим края дори на вездесъщия „закон на Мур“, според който броят транзистори в микропроцесорите ще се удвоява приблизително на всеки 18 месеца.

Затова и новината за едно откритие на учени от университетите в Шефилд и Лийдс беше възприета с ентусиазъм от мнозина в технологичния бранш. Става въпрос за концептуално нова технология, която осъществява пренос на данни чрез ... звук.

Според изследването на научния екип, което е публикувано в сп. „Applied Physics Letters”, някои типове звукови вълни могат да пренасят данни по-бързо и използвайки минимална енергия. Което означава, че ако технологията навлезе в сектора на производството на компютри, тя може да спомогне за създаването на значително по-бързи изчислителни машини.

В рамките на изследването са използвани специфични повърхностни акустични вълни (surface acoustic waves), подобни на разрушителните вълни при земетресения. Въпреки че те вече се използват в електрониката и други инженерни сфери, британските учени за първи път са осъществили пренос на данни с тях.
BlackDog 05.11 2015 в 13:07 3
+ 4
- 0
Страхотно...сега остава "само" да накарат звука да стане по-бърз от светлината ;-)
поп Дръвчо 05.11 2015 в 11:49 2
+ 3
- 0
Модемът е ясен. Преводът куца.

Групата учени не е преоткрила модема като такъв, а е измислила нов начин за акустично куплиране на два модема. Грубо казано - акустичен "кабел" който работи значително по-добре от обикновен маркуч.
BlackDog 05.11 2015 в 11:07 1
+ 4
- 0
Ех тая "група учени" бреее...едно време му викаха модем на това 'откритие' ;-)
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.