28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Човешко бионично око се захранва с помощта на слънчева светлина

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 май 2020 в 00:01 37030
Концепция на художник за изкуственото око. Кредит: Yaying Xu / Fantastic Color Animat

Подобно на човешкото изкуствено око, способно да се захранва от слънчева светлина, в крайна сметка може да се използва като зрително помощно средство за хора, които не могат да виждат.

Екип на Хонконгския университет за наука и технологии са разработили сферичен визуален сензор, който имитира структурата на човешкото око.

Подобно на истинското, изкуственото око съдържа леща за фокусиране на светлината и полусферична ретина, зона в задната част на окото, където фоточувствителните клетки генерират електрически импулси, които да бъдат изпратени до мозъка.

Изкуственото око е с диаметър 2 сантиметра, като кухият му център е изпълнен с проводима течност. Човешкото око е с подобен размер и е изпълнено с бистър гел, наречен стъкловиден хумор.

Изкуствената ретина е изработена от порест алуминиев оксид, изпълнен с плътно опаковани нанопроводници. Тези проводници са чувствителни към светлина и са направени от съединение, наречено перовскит, което обикновено се използва в соларни клетки. Те действат по подобен начин на нервните клетки в човешкото око, предавайки електрически сигнали, когато се активират от светлина.

Подробна структура на EC-EYE. (Gu et al., Nature, 2020)

Екипът прожектира изображения на букви върху изкуствената леща, за да провери колко добре работи. Компютър, свързан с окото, успешно разпознава буквите E, I и Y. Екипът обяснява, че на теория може да бъде свързан с оптичен нерв, за да направи същото, за да провери дали устройството е медицински безопасно.

Настоящата версия на окото изисква външен източник на захранване, но екипът планира да го направи самостоятелен в бъдеще. „Всяко нановлакно може да функционира като малка слънчева клетка“, разказват авторите. „В този случай изобщо не се нуждаем от външно захранване“.

Друго ограничение е ниската разделителна способност на очите в сравнение със сензори като тези в смартфоните.

От друга страна, съществуващите визуални протезни устройства използват плосък обект за усещане на изображението, което не съответства на сферичната форма на човешкото око. В резултат на това това ограничава възможното зрително поле в сравнение с човешкото око, което обикновено има зрително поле от около 150 градуса.

Справка: Nature, DOI: 10.1038/s41586-020-2285-x

Източник: Human-like cyborg eye could power itself using sunlight, NewScientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.