DARPA ще превръща войници в киборги

Изследователската агенция ще свързва човешкия мозък с електронни устройства

Александър Александров Последна промяна на 22 януари 2016 в 09:00 6986 0

Кредит Wikipedia

Пентагонът отдавна е известен с опитите си да създаде „свръхвойници“ и едва ли има по-подходящ кандидат за тази задача от американската отбранителна агенция DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), която е подразделение на Министерството на отбраната на армията на САЩ.

Агенцията, която е известна преди всичко с това, че е създала глобалната мрежа интернет, сега работи по проект, който има за цел развитието на ново поколение неврален интерфейс, способен да свързва хората директно с компютри и други електронни устройства.

Проектът се нарича Neural Engineering System Design (NESD) и в по-далечно бъдеще се очаква да доведе до създаването на войници – киборги, които ще бъдат свързани с компютри, получавайки редица оперативни предимства от това.

По принцип интерфейсите между човешки мозък и електронно устройство (т. нар. Brain – Computer Interface) не са новост, но все още технологията е изключително неразвита. DARPA вече повече от десетилетие работи по решения в тази област и има известни успехи при заместването на изгубени крайници с изкуствени, които пациентът може да контролира чрез електрически импулси, изпращани до невроните.

До сега прокламираната от отбранителната агенция цел винаги е била лекуването на войници, пострадали на бойното поле, но по всичко личи, че „подобряването“ на здравите американски бойци също е на дневен ред.

Технологията обаче продължава да е в много ранен етап на развитие и за да бъдат създадени ефективни brain – computer интерфейси тепърва предстои да бъдат решени редица проблеми в областта на невронауките, синтетичната биология, фотониката, както и нискоенергийната електроника.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !