Детектори на лъжата с изкуствен интелект ще разпитват пътници на някои граници на ЕС

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 ноември 2018 в 12:26 44354 0

Кредит iBorderCtrl

В продължение на шест месеца система за дигитална гранична охрана ще бъде тествана на някои граници в Унгария, Латвия и Гърция. Тя включва детектор на лъжата, но има спрециалисти, които се съмняват, че ще работи, съобщава New Scientist.

Какво има във вашия куфар? Ако отворите куфара и ми покажете какво има вътре, ще се потвърди ли вашият отговор?

Това са само два от въпросите, които една автоматизирана система за откриване на лъжата ще поиска от пътниците по време на шестмесечен пилотна програма, която започва този месец на четири гранични пункта в Унгария, Латвия и Гърция с държави извън Европейския съюз. Тя ще бъде координирана от унгарската национална полиция.

Детекторът на лъжата използва изкуствен интелект и е част от нова система, наречена iBorderCtrl.

iBorderCtrl (Intelligent Portable Control System - Интелигентна мобилна система за управление) е иновативен проект, който има за цел да позволи по-бърз и задълбочен граничен контрол за гражданите на трети държави, които преминават сухопътните граници на държавите-членки на ЕС, с напреднали технологии за контрол на границите на Шенген, пише в страницата на проекта.

iBorderCtrl включва потребителска част, където пресичащите границата попълват онлайн приложение и качват някои документи, като паспорта си, преди виртуална гранична охрана да започне да задава въпроси. В същото време камерата ще записва отговора, а изкуственият интелект ще анализира и оцени десетки микрожестове. Според авторите ще се вземат предвид възрастта, етническата принадлежност и особеностите на езика.

"Програмата iBorderCtrl ще събира данни, които надхвърлят конвенционалните биометрични данни и ще обръщат внимание на поведенческите признаци на измама", обяснява в Gizmodo Георгиос Булудакис (George Boultadakis), един от ръководителите на проекта.

Ако iBorderCtrl определи, че пътникът казва истината, той получава QR код, който ще му позволи да премине границата. Ако има подозрение, че пътникът лъже, ще се вземе биометрична информация - включително снемане на пръстови отпечатъци и сравняване на лицето - преди да се намеси човек, който ще прегледа информацията и ще направи оценка.

iBorderCtrl: Intelligent Portable, Control System, FLYSEC event, Brussels, 28 June 18

Програмата все още се смята за силно експериментална и в сегашното й състояние няма да попречи на никого да премине границата. В предишни нейни тестове тя показа само 76% успех, но член на екипа на iBorderCtrl заяви пред New Scientist, че са "доста уверени", че този процент може да се повиши до 85%. 

Но повече от 700 милиона души преминават границите наЕС всяка година, според Европейската комисия, така че процентът все пак ще доведе до обезпокоителен брой погрешно идентифицирани "лъжци", ако системата бъде разгърната навсякъде в ЕС.

И това не е напълно изненадващо, тъй като проучванията показват, че много алгоритми за разпознаване на лица имат значителни проблеми с процента на грешките, подчертава The Verge

По-нататъшната целесъобразност на приложението на системата ще бъде оценено от резултатите от експеримента.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !