Добре дошли в ерата на Hyperloop: Първият успешен тест е факт (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 май 2016 в 11:11 26125 0

Hyperloop - свръхзвуковата транспортна система, предложена от иновативния милиардер Илон Мъск вече стана реалността с първия си публичен тест на прототипна система за задвижване.

На тестовата писта в северен Лас Вегас на 11 май стартъпът Hyperloop One показа 10-метров вагон, който ускори до 187 км/ч. за 1.1 секунди с крайна скорост от 640 км/ч само след две секунди, преди да се удари в дига от пясък върху релсите, съобщи USA Today.

Демонстрацията бе по-скоро доказателство за концепцията, отколкото реален прототипш и много прилича на първите летателни опити на братя Райт, подчертава USA Today.

Откритият метален вагон, а не тръба, се задвижва по технологията магнитна левитация. Той ускори до 2 g (два пъти земното ускорение).

Общо тестът бе само две секунди. Но това бе достатъчно, основателите на Hyperloop One да заявят, че технология, подобна на тази, използвана във високоскоростни влакове  на магнитни възглавници ще бъде по-евтина и ще осигурява бърз и удобен транспорт за големи разстояния.

Hyperloop е футуристична транспортна система, която превозва пътници в капсули, движещи се в тръби, в които има вакуум, при скорости от 800–1000 км/час. Собственикът на Tesla и SpaceX Илон Мъск предлага за първи път идеята за този революционен транспорт през 2013 г.

Hyperloop One, по-рано известна като Hyperloop Technologies, обяви промяната на името си във вторник, надявайки се да се разграничи от Hyperloop Transportation  Technologies (HTT), която също постигна значителен напредък в областта на изследванията и развитието на такава система за транспортиране. HTT обяви в понеделник, че е лицензирала технология пасивна система за магнитна левитация, ще премахне нуждата от захранващи централи по протежение на Hyperloop трасето, което прави тази система най-подходяща при запазване на ниски разходи за строителство.

Соред източници на Wall Street Journal точната система, използвана от Hyperloop One не е ясна, но представител на компанията е заявил, че "се експериментира с постоянни магнити", подобни на предложената технология от HTT.

Hyperloop One съобщи по-рано, че е направила 80 милиона долара инвестиции в партньорство с някои от най-известните световни инженерни фирми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !