Едната страна на този материал ще ви охлади, а другата страна - стопли

Материалът може да се използва за дрехи или носима електроника

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 ноември 2017 в 00:00 20212 0

Слоеве на текстила Изображение:Hsu et al., Sci. Adv. 2017;3: e1700895

Не е лесно да се поддържа оптималната температура, но сега учените са създали реверсивен материал, който може да ви охлади или да ви помогне да се стоплите, съобщава The Verge.

Има много потенциал в разработката на дрехи, които регулират топлината. Не само, че е удобно, но това е добре и за околната среда. Ако можем да загряваме собственото си тяло ефективно, няма да има нужда да се харчи много енергия за затопляне или охлаждане на стаята.

Учени от Станфордския университет създадоха материал, който контролира колко топлина се губи в зависимост от начина, по който се носи. Той ще може един ден да се използва в дрехи, като помага за регулиране на температурата или за носима електроника, твърдят изследователите.

Резултатите са публикувани в списание Science Advances.

Традиционните материали правят едно и също, дори ако ги обърнем наопаки. Новият материал е направен от пластмаса (форма на полиетилен или материала ClingWrap), въглерод и метала мед.

За охлаждане въглеродният слой трябва да е от външната страна, а топлината се губи чрез излъчване. Когато искате да се стоплите, покритието с мед е от външната страна, а медта помага да се запази топлината. Материалът може да разшири диапазона на приятната температура от около 11.5 градуса, което не е малко.

Ще мине известно време, преди дрехите от H&M да получат тази способност, но това е още един пример за това, как един иновативен материал може да реши някои от нашите енергийни проблеми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !