Енергията от докосването на сензорния екран се използва, за да се захрани устройството (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2016 в 09:52 22244 0

Материалът става по-мощен при сгъване (Michigan State University)

Има немалко разработки на устройства, които могат да събират кинетична енергия от човешките движения, която по-късно да се използва за презареждане на „умни“ часовници и други wearable приспособления.

Сега инженерите от Университета на Мичиган създадоха подобна система - биосъвместим фероелектро-наногенератор (ferroelectret nanogenerator или FENG), който е много гъвкав и не по-дебел от лист хартия. Вече са направени успешни тестове с изобретението.

Устройството, което прилича фотолента, е успяло да захрани гъвкава клавиатура, 20 светодиодни лампички и сензорен екран като последният работи от докосването или натиска на пръсти върху филма, съобщава New Atlas.

Описание на работата на изобретението е публикувана в списание Nano Energy.

Изобретение се състои от силициева "вафла от слоеве биосъвместими материали, а именно сребрö и полипропилен с феро- и пиезоелектрични свойства. Всеки слой се допълва с метални йони. Всичко това в крайна сметка позволява да се генерира енергия при всяко механично въздействие. Сгънат няколко пъти филм увеличава напрежението в геометрична прогресия.

"Филм може да бъде поставен в един слой в устройство с голям екран като смартфон или таблет, но ако се сгъне няколко пъти, ще започне да произвежда повече енергия. Кинетичен генератор с малки размери може да бъде вложен в облекло, например, в подметките на обувки и тогава на всяка стъпка ще се произвежда полезно и нужно електричество за смарт-дрехи и други умни принадлежности за хората сега и за в бъдеще ", разказва Нелсън Сепулведа (Nelson Sepulveda), ръководител на проекта.

"Аз вече предвиждам, как скоро смартфоните няма да се зареждат от електрическата мрежа в течение на седмици, тъй като необходимото електричество, ще могат да получават от движението на човешкото тяло," отбелязва Сепулведа.

Излиза, че физическата активност е важна не само за нашето тяло, но също така и за работата на всякакви джаджи, които с времето ще стават все повече. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !