18 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Error 451" - новото лице на онлайн-цензурата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 декември 2015 в 13:50 33280

Работната група за интернет инженеринг (Internet Engineering Task Force, IETF), органът, отговорен за надзора върху техническите стандарти в Интернет, одобри въвеждането код 451, съобщава Wired. Той ще бъде показван, когато даден уеб-ресурс е цензуриран от властите.

Макар IETF първоначално през 2013 година да отхвърли предложението за "Error 451", направено от тогавашния инженер на Гугъл, Тим Брей (Tim Bray), увеличаващата се онлайн-цензура доведе до това предложението да получи необходимата подкрепа.

Директорът на IETF, Марк Нотингам (Mark Nottingham), пише, че "тъй като цензурата стана по-видима и широко разпространена в Интернет, ние започнахме да разбираме от различните сайтове, че те искат да могат да направят това разграничение. Или което е по-важно - различни потребители докладваха, че искат да са в състояние да разбират за случаи на цензура по автоматизиран начин".

В крайна сметка тази нужда от машинно-разбираема информация за цензура е довела до това предложението за "Error 451" да бъде напълно одобрено, като част от стандартите в Интернет. Въпреки че след одобрението вероятно ще видим доста бързо внедряване на новия код в сървърния софтуер като Apache например, то неговото разпространение онлайн може да е по-бавно, тъй като на собствениците на сървъри ще им необходимо време да обновят до последна версия.

И все пак това, че стандартът съществува, не означава непременно, че ще бъде използван. Подплатен с източници, цитат от статията в Уикипедия относно "Error 451" отбелязва, че някои сайтове може да бъдат принудени да показват код 404 (съдържанието не е намерено) или нещо подобно, ако нямат законово разрешение да оповестят, че уеб-ресурсът е премахнат, заради цензура.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.