Facebook представи своя интернет-дрон на слънчева енергия (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 август 2015 в 11:48 2826 0

Кредит Facebook

Aquila .

Представен е тестов дрон на слънчеви батерии по проекта на компанията Facebook за достъп до мрежата на хора в недостъпни региони.

Компанията Facebook продължава постепенно да реализира своя проект за създаване безпилотни самолети, които да осигурят достъп до мрежата на жителите на слаборазвити райони на страни като Нигерия и Индия. Един такъв дрон , тестов, но работещ модел, бе показан от представители на проекта. Наречен е Aquila и това устройство е в състояние да остане и да върши работата си дълго време във въздуха, съобщава порталът Wired.

Теглото на апарата е около 450 килограма. С пълно натоварване, дронът може да остане във въздуха в продължение на около 90 дни на височина 20-27 км. Това означава, че Aquila ще бъде много по-високо от търговските полети и няма да зависи от времето - на такава височина метеорологичните условия са постоянни.

Корпусът на дрона се състои от два слоя от въглеродни влакна, обвити в твърд порьозен материал. През нощта, за да пести енергия, устройството ще слиза на височина от около 17 км, но характеристиките на канала ще останат постоянни при отсъствие на гъста облачност. Предаването на данни ще бъде 10 гигабита в секунда.

Заслужава да се отбележи, че в момента рекордът за непрекъснато пребиваване на летателен апарат във въздуха е около две седмици. Така трите месеца на Aquila във въздуха ще бъде значително постижение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !