Ферофлуид - течен магнит в хипнотични GIF-ове

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 януари 2018 в 00:18 55017 0

Поредица от GIF-ове в мрежата демонстрира фантастично пълзящия бодлив и лъскав ферофлуид - материал от наноразмерни магнитни частици, измислен някога, за да придвижва горивото от резервоара до двигателя на ракетите.

Магнитните частици са малки и с покритие от повърхностно активно вещество, което е вещество, подобно на сапун, което помага да се държат частиците равномерно разпределени в цялата течност, дори когато са поставени в непосредствена близост до силен магнит, разказва пред Live Science  Брандън Джаксън (Brandon Jackson), в докторската си  дисертация по механика в Мичиганския технологичен университет, в която проучва свойствата на ферофлуидите.

Ferrofluid on a screw from chemicalreactiongifs

В анимирания GIF, публикуван на Reddit, а и в много други подобни демонстрации в YouTube, Twitter и GIPHY, магнитът под болта осигурява магнитното поле. Течността се построява по невидимите линии на магнитното поле и в резултат се получава "бодлива" повърхност. Повърхностното напрежение държи течността, а гравитацията притегля течността надолу по винта, образувайки "платформи" , докато се движи надолу.

Формата "е решението с минимална енергия между гравитационната енергия, енергията на повърхностното напрежение и магнитната енергия", което означава, че веществото избира маршрута, който изисква най-малко количество енергия, обяснява Джаксън.

В някои GIF файлове, демонстраторът прилага допълнителни магнити, които могат да променят формата на ферофлуидите.

via GIPHY

Всъщност, това е измислено за ракети

Учени от НАСА изобретиха ферофлуидите през 1960-те, докато се опитваха да разберат как най-ефективно да се придвижи ракетното гориво от резервоара в двигателя в среда с нулева гравитация. Изследователите смятаха, че чрез намагнитване на горивото с миниатюрни частици железен оксид ще може да се използва магнитно поле, което да засмуче горивото в двигателя, оставяйки обаче малко досадни газови мехурчета, които биха могли да причинят вреди, според Technology Transfer Program на НАСА.

via GIPHY

Твърдото ракетно гориво спестява необходимостта от ферофлуиди в космоса, но учените бързо осъзнаха, че ферофлуидите може да се използват, за да образуват уплътнения за защита на полупроводникови чипове по време на производство. Вероятно най-честото им промишлено приложение днес са високоговорителите, разказва Джаксън. Ферофлуидите могат да намалят вибрациите на компонентите на високоговорителите, за да се предотврати изкривяването на звука.

Бъдещето на ферофлуидите

Освен за забавни научни демонстрации ферофлуидите са и обект на активна изследователска дейност. Едно потенциално приложение е в областта на медицината, отбелязва Джаксън. Някои учени смятат ферофлуидите като алтернатива на лъчетерапията на рака. Течността може да бъде инжектирана в тумора и след това да бъде накарана да вибрира с бързо променливо магнитно поле, което я затопля и по същество "сварява" тумора отвътре. Лъчетерапията убива по подобен начин туморни клетки, с топлина, но причинява увреждане, тъй като преминава през тъкани, незасегнати от рака. Ферофлуидите може да се използват по подобен начин за насочване на лекарства за някои тъкани, обяснява Джексън.

via GIPHY

Джаксън и неговите колеги изследват употребата на ферофлуидите за самосглобяващи се двигатели за малки сателити. Традиционните системи за задвижване работят добре за големи спътници, а нараства броят на спътниците в орбита с размерите на мобилни телефони или кутии за обувки.

Много от тях използват малки електроигли за впръскване струи течност за задвижване на спътника. Но острите бодливи форми, които образуват ферофлуидите под влияние на магнитно поле, също могат да изстрелват струи йони - форма на задвижване, която изисква само магнит, а не прецизна игла.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !