20 април 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Фитнес тракерите издадоха местоположението на военните бази по цял свят

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 януари 2018 в 10:23523742
Снимка: Strava

Студент от Австралия откри уязвимост в работата на картата, създадена на базата на данни от фитнес тракери. Картата позволява да се откриват секретни обекти, включително военни бази.

Австралийски студент откри неочаквана особенност на глобалната карта за активността на използването на фитнес тракерите, създадени от приложението Strava. Тя позволява да се изчислят местоположенията на обекти, които не са маркирани на повечето достъпни карти, включително военни бази. За находката съобщава The Washington Post.

Приложението Strava регистрира движенията на потребителя с помощта на GPS и изгражда карти на изминатите маршрути. Приложението е съвместимо със смартфони и фитнес гривни. Според Strava около 27 милиона души по света използват услугата. Най-често се използва от бегачи и велосипедисти, но разработчиците отбелязват, че тя е ефективна за любителите на други спортове, включително плуване, сърф и скално катерене.

Онлайн картата Global Heat Map е публикувана през ноември 2017 г., но информацията за нея е публикувана едва наскоро. 

За създаването на картата са използвани данни, събрани от 2015 до септември 2017 г. Общо разработчиците отразяват около един милиард регистрирани в приложението тренировки и повече от три трилиона точки на картата. Активността на потребителите се обозначава с цветни индикатори - колкото по-популярна е територията на маршрута, толкова по-ярка е маркираната област на картата. Най-ярки, както се очаква, са големите градове на Северна Америка и Европа.

Австралиецът открива уязвимостта, разглеждайки тъмните места на картата, включително пустините и териториите, където се извършват военни операции. Студентът забелязва на тъмния фон различни области, където активността на фитнес тракерите е относително висока. Той сравнява тези места с известни територии на военни бази, включително няколко американски бази в Афганистан и руската въздушна база в Сирия. Студентът стига до извода, че по този начин е възможно да се изчисли местоположението на секретните обекти.

"Министерството на отбраната на САЩ взема тези разкрития много насериозно и ще се направи преглед на ситуацията, за да се определи дали е необходимо никакво допълнително обучение или насоки и ако трябва да разработи някаква допълнителна политика, която да гарантира непрекъснатата безопасност на военния персонал в страната и чужбина", заяви генерал Харис, говорител на Министерството на отбраната, пред Associated Press.

Военната база Форт Бенинг, Джорджия / © Strava/Google Maps

Известно е, че военнослужещите и персоналът на военните бази често използват фитнес тракери. Например, през 2013 г., в рамките на пилотната програма Performance Triad, 2200 американски войници получиха фитнес гривни.

Разработчиците на Strava заявиха, че услугата използва GPS данни в условията на анонимност на потребителите. Освен това, услугата позволява на потребителя да скрие данните си посредством настройките за поверителност.


Препоръчани материали
+ 0
- 0
Аз лично бих използвал тази новина за изпращане на фалшива информация до противника.
Какво би отчело това приложение "Strava" ако накарам войниците ми да си закачат GPS устройствата си върху стадо камили в пустинята?
+ 0
- 1
Умен студент.
Продавачите на такива телефони, отдавна продават тия данни на службите. Не статистически, а за поръчан конкретен телефон. В това число не само по маршрутите, а и по походката на конкреттен юззер.
А едни незабележими хорица с безизразни погледи, не знам от коя година използват това, за да стоварват половин тонни бомби в който им трябва прозорец. Или да не улучват, според заповедта.
"Заявлението на МО на САЩ" е същата бутафория.

Накъсо: "Сензация! Овстралийски Оченик разкри тайната на кама сутра! Преди да и Го вкарате - Свалете и Гащите!"

В началото на 80-те, на един курс по ВКР, ни учеха как бързо се закопчават едни каишки, от тогава ги знам като "репеи". Сигурно понеже репеите най се закачат по овците. Сега му казват "велкро". А номерът беше, че като скочиш - пускаш радиото, и пращаш нещо. После намираш стадо какви да е животни, закачаш радиото за някое, после групата побягва на друга страна, а радиста вече работи свободно. С друго радио, на друга честота:)
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.