08 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Френски инженер създаде цифров слънчев часовник без електроника (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 януари 2016 в 13:46 276187

Френски инженер създаде уникален слънчев часовник, който може да показва времето в цифров формат - един часовник, съчетаващ модерните технологии и древните знания.

За изобретението съобщава Daily Mail.

Появата и вече достъпността на 3D печата отвори нови възможности за всякакви изобретатели. Първият цифров слънчев часовник е резултат именно на тази революция в 3D-принтирането.

В момента устройството е само прототип и затова няма търговско име. 

Това е истински класически слънчев часовник - в него няма никаква електроника. Принципът му е като на древните слънчеви часовници - основава се на сянката. Единствено отчетът на времето се показва в цифров формат, както е при електронните часовници.

Конструкцията на Julldozer (под този ник се представя инженерът) се състои от един празен стъклен буркан, няколко гайки и болтове и продълговато парче пластмаса.

Основната идея на този слънчев часовник е, че той използва Слънцето като източник за захранване на серия от аналогови пиксели, които се подреждат под точни ъгли.

Използвани са математически уравнения, за да се поставят дупки в пръчката, така че да се насочи слънчевата светлина във формата на истински числа - точно като на обикновен цифров дисплей.

Цифровият слънчев часовник показва времето от 10 часа до 16:00 на стъпки от 20 минути. Julldozer обяснява, че за да показва точното време, трябва да се постави в правилната позиция. Ако се намирате в Северното полукълбо се уверете, че устройството е с лице на север, а ако сте в южното полукълбо - трябва да е с лице юг.

Видеото, публикувано на Mojoptix, дава всички необходими указания, за да си създадете свой собствен цифров слънчев часовник, а Julldozer предлага пълен комплект на своята страница, който включва 3D-печатните компоненти.


Димитров 04.01 2016 в 23:52 7
+ 8
- 1
Няма значение в какъв етап от развитие на света, някой някъде открива или построява нещо примитивно, елементарно, защото не се знае при какви условия ще ви се наложи да го ползвате. Ами ако сте на безлюден остров, без часовник, ток, радио, телевизор, ще трябва да разчитате на всички ваши познания за да си ги построите.
Айнщаин 04.01 2016 в 13:28 6
+ 2
- 20
Безсмислена работа. Все едно някой "инженер" да измисли черно-белият телевизор отново. Никой няма да го ползва!
бай Хасан 04.01 2016 в 10:03 5
+ 4
- 4
Дисретност 20 минути ...баси и ерменската точност ...
Стефан 03.01 2016 в 23:25 4
+ 4
- 4

Кошмар! Как не го е домързяло, чак ме заболя джигера от завист.
Ако някой не го мързи - да му напише писмо. Ако иска, мога да му пратя книжките си за номограми, и за проста топология. В тях има решени и по-извратени уравнения, ще може да направи и други калкулатори. Все едно - покрай мене няма кой да ги чете.
А от сруга страна, силно ме учуди. Толкова нискочестотна картинна математика си е идея. В оптиката използват маски, но обикновенно на десетки килохерци - мегахерци.
поп Дръвчо 03.01 2016 в 19:50 3
+ 21
- 1
Хитро до наглост, устройство.
Путин 03.01 2016 в 18:51 2
+ 14
- 8
Глуости, никакъв френски инженер. Този часовник е изобретен още през 18 век от руския крепостен селянин Илья Кузмич.
Калпазанина 03.01 2016 в 16:32 1
+ 29
- 1
Сигурни ли сте, че не е българин? ;-))
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.