30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Футуристични средства за безопасност за скиори и сноубордисти (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 декември 2017 в 00:00 412990
Снимка: signalsnowboards

Едва ли някой любител на зимните спортове иска да прекара сезона прикован в гипс. Но защитата трябва да е толкова удобна, че човек да не я забелязва, в противен случай просто никой няма да я използва.

Първата стъпка в тази посока прави британската компания D3O Lab, която разработи защитния материал D3O на основата на дилатантна ненютонова течност, която при нормални обстоятелства се държи като мека гума, но при удар мигновено се втвърдява и разпределя натоварването върху голяма повърхност.

Защита за скиори и сноубордисти на базата на D3O вече се произвежда от такива компании като Snowlife (ръкавици), Scott (броня), Sessions (бельо със защита), Burton (шорти), както и много други. Възможно е след няколко десетилетия регулируемите защитни елементи да станат стандартна част от спортното облекло.

Значителна опасност за скиорите са лавините. Въпреки че те практически не заплашват тези, които карат по обработените писти, фрийрайдерите в близко бъдеще едва ли ще се откажат от тръпката. А човечеството все още е неспособно да контролира тези опасни природни явления.

Спасителните система са огромно поле за техническо въображение: Ако скиор-екстремист попадне в лавина, сензорите получават сигнал от ударната вълна или вибрациите, системата за контрол ще подаде команда ските да се откачат, изпраща сигнал през сателити на спасителните служби, включва радиоаларма, издува въздушни възглавници (такива вече вгражда в раниците си немската фирма ABS), които защитават главата и повдигат човека в горния слой на лавината. Лицето ще бъде затворено от снега от капака на шлема, ще бъде включено подаване на кислород и аварийна отоплителна система за тялото. В горния слой на лавината скиорът ще получи по-малко травми, дори да е покрит със сняг, той няма да се задуши или замръзне до смърт, докато не бъде намерен от спасителите. И това може да се случи достатъчно бързо - за разузнаване и спасителни операции могат да се използват малки летящи роботи, снабдени с камери, компютри, термовизионни системи. Роботите ще определят дебелината и вида на снега, наклона и други параметри, необходими за оценката на опасността от лавини и търсенето на хората.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.