Google пуска услуга за съвместни пътувания, такситата да му мислят (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 септември 2016 в 13:50 19166 1

Google върви по стъпките на Uber, предлагайки приложение за споделено пътуване за жителите на Сан Франциско. За плановете на Google стана известно от Wall Street Journal, информация, получена от достоверен източник.

Според сведенията през май 2016 Google е стартирал пилотен тест на Waze Carpool за споделено пътуване в близост до централата си в Калифорния. По време на теста ще се използва мобилното приложение Waze. Автомобилите са на разположение за 25 000 пътници - служители на Google, Adobe и Wal-Mart, които ще ги вземат от дома им и работното им място. Като шофьор може да се регистрира всеки.

По време на изпитването ще се симулира реалната услуга, която се планира да започне през есента за всички жители на Сан Франциско.

Waze е най-голямото приложение за навигация, което се поддържа на доброволни начала. Изходният код е публикуван свободно GNU GPL. Това е безплатна програма, която следи в реално време ситуацията по пътищата, като показва оптималните маршрути, полицейските камери, постовете на инспекторите и така нататък. Картите на Waze са създадени на 100% от самите потребители. 

Компанията Google закупи израелската компания Waze през 2013 г. за 1.1 милиарда долара - и сега явно й е намерила полезно приложение. 

Очевидно е, че Waze ще се прилага след официалния старт на Google такситата в Сан Франциско. За разлика от софтуера на Uber, Lyft и други, програмата Waze е предназначена за комбиниране на пътниците, които пътуват в една и съща посока.

Според Google, това значително ще намали сметките за такси - толкова, че за професионалните шофьори на таксита ще бъде неизгодно да работят.

Сега приложението за търсене на пътници в една и съща посока на Waze работи успешно в Израел - почти по всяко време на денонощието може да намерите кола, която е във вашата посока, в почти всяко кътче на страната.

По време на пилотната програма такситата на Google ще таксуват по 54 цента на миля (59 ст. на километър), а компанията няма да се вземе и стотинка от тези пари. 

Основният принцип на системата на Google е, че разходите за гориво са разпределени пропорционално и се избира оптималния за всички участници маршрут без никакви съществени отклонения от главния път на водача (собственикът на возилото). Това се различава от такситата, където разходите са за сметка на пътника, и той избира маршрута. Има разлика и с автостопа, където плаща само шофьорът, който следва строго своя маршрут.

Според адвокатите на Google, доходите на шофьорите, които си намират спътници през Waze не представляват приходи от стопанска дейност и не следва да се облагат, защото те се приравняват със съвместно заплащане за бензин, т.е. съвместно ползване на автомобил.

Този бизнес модел на Google ще нанесе смъртоносен удар на бизнеса на Uber.

Ако системата стане ефективна и евтина алтернатива на такситата, то подмяната на шофьорите с автономни превозни средства ще мине по-гладко и по-естествено. Собствениците на автомобили просто ще изпратят своите автомобили "да печелят", вместо да се налага да сядат зад волана и да вземат пътници.

Докато мъжът си работи в офиса, колата му ще печели малко пари за семейния бюджет, като в същото време ще закара съпругата и децата си, където е необходимо. Живот-мечта!

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12061

1

Тукашен

01.09 2016 в 18:05

"Според сведенията през май 2016 Google ще стартира пилотен тест" - те освен 7 часа и 7 месеца ли са назад от нас?