Хакерите крият вируси в спойлери от "Игра на тронове"

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 август 2017 в 00:00 3022 0

Кредит HBO

Специалисти по киберсигурност призовават да бъдем предпазливи към писма с предложение за закупуване на все още непубликувани серии "Игра на тронове", съобщава The Verge по повод доклад на IT компанията Proofpoint.

Според компанията първите мейли започват да пристигат на 10 август. В писмото се изброяват някои подробности за сюжета на бъдещите серии и е приложен документ на Word с описание на сезона. Също така съдържа злонамерена програма, която се инсталира, когато филмът започне с преглед на сезона.

Компанията попада на имейл на 10 август с "относно": "Искате ли да видите Игра на тронове предварително?"(Wanna see the Game of Thrones in advance?). Към имейлите, които съдържат някои общи данни за предстоящите епизоди, има прикачен документ на Word със злонамерен софтуер, скрит в него. След като го изтеглите, ще се опита да инсталира "9002" троянски кон за отдалечен достъп (remote access Trojan - RAT). Хакерите разчитат на естественото човешко любопитство, за да извършат атаката си.

Proofpoint казва, че подобни нападения в миналото са били приписани на групи, свързани с китайското правителство, както и че е възможно, тази атака също да идва от там.

В края на юли се случи голямо изтичане на информация от телевизията HBO, включително скриптове и видеоклипове. Според експерти от Proofpoint разпространението на вирус по електронната поща не е свързано с хакерските атаки срещу HBO. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !