Хартия, която не гори при 200 градуса, създадоха в Китай

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 януари 2017 в 13:55 5584 0

Учени разработиха особено здрава хартия, която издържа на температури до 200 градуса по Целзий, съобщи China Daily. Mатериалът е устойчив и на вода.

За изобретението на група от учени, водена от професор Чжу Инцзе (Zhu Yingjie) от Шанхайския институт по керамика към Китайската академия на науките се съобщава  в ACS Applied Materials and Interfaces, рецензирано научно списание на Американското химично общество (American Chemical Society).

През януари 2015 г. пожар в една от най-големите университетски библиотеки в Русия повреди повече от 1 милион исторически документи, инцидент, който някои медии, описаха като "културен Чернобил".

Вече важните документи, вероятно могат да избегнат същата съдба в бъдеще, благодарение на новата пожароустойчива хартия, пише китайското издание.

Highly Flexible Superhydrophobic and Fire-Resistant Layered Inorganic Paper/ACS Applied Materials and Interfaces

Екипът е разработил набор от методи за производство на хартията от нов материал, хидроксиапатит, неорганична съставка на зъбния емайл и костите.

Свойствата на материала нямат аналог в света.

Хартията е достатъчно здрава, еластична и не се поддава на механични повреди при екстремни условия. Според разработчиците тя издържа на температури до 200 градуса по Целзий. Освен това хартията отблъсква водата дори в случай на повреда. Върху нея не оставя никакви следи контактът с мляко, кафе, сок или чай.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !