16 февруари 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хиляди учени по света ползват уеб платформа, създадена от българин (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 февруари 2018 в 11:27494261
Александър Найденов Снимка: Twitter

Българинът Александър Найденов съвместно с германския си колега Андре Гаул (André Gaul) е създател на платформата PaperHive - онлайн "център за сътрудничество", който служи като ресурс за учените да си сътрудничат при четене на сложни текстове.

Тя дава възможност на изследователите и студентите лесно да споделят и обсъждат над 14 милиона текста, които вече са на платформата.

Найденов е включен в престижната класация на Forbes за млади социални предприемачи. Той е и сред "30-те предприемачи, които наистина решават проблемите на света" за 2017 г. на изданието Еntrepreneur.

Софтуерната програма PaperHive улеснява комуникацията между учените. Платформата се използва от учени от 60 страни. 

В началото проектът тръгва от академичен инкубатор с финансова помощ от около 150 хиляди евро, разказа Найденов в предаването "Преди всички" и описа философията на научната платформа:

И ако един читател, да речем учен, математик, отвори някакъв такъв текст, важен за него, за неговата дипломна работа или за нещо, което иска да публикува, и не разбира нещо в този текст - да може просто да маркира дадената формула, да си зададе въпроса в полето на този текст и това нещо ще бъде достъпно, видимо и за други учени - дали от неговата научна група в неговия университет, или от другия край на света. И те вече могат да му помогнат, например, защото вече са чели този текст или защото знаят отговора.

Александър Найденов живее и работи в Берлин. Завършил е икономика и бизнес информатика в Германия. Преди да влезе в бизнеса с големите, се занимава с организиране на форуми за ученици и студенти, които искат да реализират свои предприемачески проекти. Той и негови приятели от чужбина и България го наричат "Идеите - това сме ние", а впоследствие създават и неправителствената организация "Обединени идеи за България".


Препоръчани материали
ga6o
Рейтинг : 1010
14.07 2018 в 10:32 1
+ 0
- 0
Не бях го чувал този продукт. А съм учен... Иначе отдавна имам идея за подобно нещо, но все само до идея си остана. Сега вече ще може да го ползвам на практика.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.