Японски учени могат да измерват сърдечния ритъм безжично

Технологията е разработена в Университета Киото и работи в реално време

Александър Александров Последна промяна на 22 януари 2016 в 11:23 2023 0

Кредит wikimedia

Концептуално нов метод за измерване на сърдечния ритъм са създали японски учени от Университета Киото. Той позволява измерването да става безжично и в реално време, а според неговите откриватели, може да се конкурира по своята точност с електрокардиограмите.

Технологията работи със специални сензори, които използват радар, способен да разпознава сигналите от човешкото тяло, както и сложен алгоритъм за техния анализ. Базирана е на т.нар. безжичен метод за комуникация spread-spectrum (разпръснат спектър).

На практика сърдечният ритъм не е единственият сигнал, приеман от радара. Заедно с това устройството засича всевъзможни телесни сигнали, включително за движенията на тялото, дишането и много други, създавайки истински хаос. Разработеният от японските учени алгоритъм обаче разпознава тези на сърцето и измерва интервалите между тях.

Според създателите му, новият метод ще позволи измерването на сърдечния ритъм да се осъществява без към тялото да се прикрепят каквито и да било устройства, което ще превърне тази процедура в част от ежедневието ни.

„Измерването чрез сензори, прикрепени към тялото, може да бъде стресиращо и проблемно“ - заяви пред японски медии ръководителят на проекта Хироюки Сакаи - „Затова ние се опитахме да създадем нещо, което ще предостави на хората начин да осъществяват мониторинг на тялото си в една ежедневна и спокойна среда.“

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !