Японци ще правят изкуствен метеоритен дъжд

Стартиращата фирма ALE планира да постигне това чрез мини - сателит, изстрелващ специални пелети

Александър Александров Последна промяна на 27 юни 2015 в 09:10 2567 0

Кредит space.com

На кой друг, ако не на японците може да хрумне идеята да създадат изкуствен метеоритен дъжд? Може и да ви се струва като фантастика, но точно с това са решили да се заемат в стартиращата фирма ALE от Страната на изгряващото слънце. Компанията е фокусирана в космическите технологии и се ръководи от докторката по астрономия Лина Окаджима.

В рамките на проекта ще бъдат разработени миниатюрни сателити с големина около 20 инча, всеки от които ще съдържа в себе си десетки миниатюрни пелети от специален материал. След като бъдат изведени в орбита, сателитите ще изхвърлят миниатюрните сфери, които ще създават светлинно шоу, наподобяващо истински метеори.

Целта на екипа, който включва голям брой учени и инженери от няколко университета в Токио, е в крайна сметка да предложи на всеки желаещ възможността за създаване на изкуствен метеоритен дъжд.

Очаква се светлинният ефект да продължава по няколко секунди и да включва всевъзможни цветови комбинации. В основата на това е специалната химическа формула, от която са направени пелетите. Участниците в проекта не разкриват каква е тя, но посочват, че красивият ефект ще бъде видим дори в прекалено осветеното небе над Токио.

Остава въпросът, на кого би му притрябвало да си поръчва подобно шоу. Освен за забавление на милиардери и например монарси от близко-източни държави обаче изкуствените метеорити биха могли да послужат и за научни цели. Те ще летят на височина от около 60 км., която е слабо - позната, тъй като е прекалено висока за стратосферните балони и прекалено ниска за космическите кораби. Което означава, че анализът на светимостта и следите от изкуствените метеори би могъл да ни даде ценни знания за температурата и състава на атмосферата там.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !