IBM представи първия квантов компютър за бизнеса

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 януари 2019 в 15:08 26078 0

Q System One на IBM е все още експериментално устройство, въпреки блестящиия си вид. Кредит: IBM

Компанията IBM обяви на изложението за електроника CES 2019 в Лас Вегас първият квантов компютър, който ще е достъпен за масовия потребител - компютърът Q System One - 20-кубитов квантов компютър с много лъскав дизайн. както го описа The Verge.

Новите компютри няма да бъдат доставян физически на клиентите, а достъпът до тях ще бъде организиран чрез интернет.

Подробности са публикувани на сайта на производителя.

IBM рекламира Q System One като „първата в света напълно интегрирана универсална квантова изчислителна система, предназначена за научна и търговска употреба“. Но това е описание, което се нуждае от много контекст. Q System One може да бъде проектиран за търговска употреба, но не е напълно готов за него. Не и по начина, по който си мислите.

Квантовите компютри като Q System One са все още много експериментални устройства. Те не превъзхождат класическите компютри пo производителност (всъщност вашият лаптоп вероятно е по-мощен, когато става въпрос за изчисления в реално време), но е изследователски инструмент.

"IBM Q System One е важна стъпка към комерсиализацията на квантовите компютри", заяви Арвинд Кришна, вицепрезидент и ръководител на отдела за изследователска дейност в IBM. "Тази нова система е от важно значение за излизането на квантовите технологии отвъд изследователските лаборатории".

Квантовият компютър е специален вид компютър, който за разлика от обикновения работи с квантови битове (кубити), поради което е в състояние да намери решение на определен клас задачи много по-бързо от класическите компютри. Има голям брой реализации на квантовите компютри на различни физически носители. Също така, тези компютри се различават по класа задачи, които те решават.

Досега с квантовите компютри се занимаваха предимно изследователски институти и университети, както и изследователските отдели на големи ИТ компании като Microsoft и Google. IBM е първата компания, обявила квантов компютър, предназначен не за учени, а за бизнесмени. Q System One е заобиколен от триметров куб от боросиликатно стъкло с деликатни вътрешни обвивки, облицовани с лъскав, закръглен черен калъф, който поддържа необходимите екологични параметри за работа на устройството. Това е необходимо, защото квантовите състояния бързо колапсират, когато взаимодействат с околната среда. Според компанията Q System One е универсален квантов компютър, базиран на свръхпроводящи кубити, който е подходящ за извършване на широк спектър от изчисления.

Q System One напомня както на Apple, така и на Mac Pro 2013, и на Monolith от 2001: A Space Odyssey. Той изглежда като компютър от бъдещето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !