Идеалният презерватив се търси с измерване на мозъчната активност

Никола Кереков Последна промяна на 17 декември 2015 в 10:53 3700 0

За никого не е тайна, че когато се вземе предвид фактора удоволствие, презервативите не са никак популярни за употреба, но учени от Австралия в момента работят върху създаването на ново поколение кондоми, с които да се чувстваме толкова добре (ако не и повече) колкото и без тях. За да се справят с това, те регистрират неврологичния отговор предизвикан от различни материали при хора, за да установят дали могат да заблудят мозъка да почувства кондома като истинска кожа.

Въпреки, че е толкова често използван артикул, дизайнът на кондома не се е променил съществено през последния век и младите хора днес споделят, че ги използват с все по-малко желание. Учени от Техническия Университет Swinburne се надяват да променят това като изработят презервативи от нов материал, известен като хидрогел, който оставя усещането на истинска човешка кожа.

Хидрогелът не просто създава приятно усещане, но той има и някои доста невероятни качества. Например, учените могат да го натоварят с медикаменти или съединения, които да помагат в борбата със полово предаваните инфекции. Той освен това е по-тънък и по-здрав от латекса, използван при повечето от съвременните кондоми.

"Хидрогеловете са като цяло изградени от вода, която се поддържа от молекулни вериги наречени полимери," обяснява един от учените, Бриджит Нюбъри (Bridgette Newbury). "Те имат свойства много близки до човешката тъкан и могат да се изграждат така, че да се усещат като истинска кожа."

Но преди да се заемат с разработването на кондома на бъдещето, учените от Swinburne започнали съвместна работа с Университета на Волонгонг, за да се уверят, че формулата на хидрогела, който те използват, е най-подходящата - от гледна точка на удоволствието.

Разбира се, те могат да оценят това като просто питат хора усещането на кой материал предпочитат. Но изследователите от екипа искали да проверят дали всъщност не могат да заблудят хората, че те наистина докосват кожа вместо хидрогел. Затова те използвали ЕЕГ устройство, за да регистрират как мозъка на даден човек реагира, докато той докосва различни материали. Редно е да отбележим, че в настоящето изследване субектите са пипали материалите само с ръце.

Доброволците опипват даден материал докато ЕЕГ устройство измерва мозъчната им активност с цел да се установи кой е най-добрия материал за изработване на презервативите на бъдещето. Снимка: Swinburne University of Technology

"Регистрирането на промените в мозъчната активност е ефективен начин за определяне дали хидрогелът е по-предпочитан от съвременните кондоми," разяснява Йозеф Киоркиари (Joseph Ciorciari), който е ръководител на изследването свързано със засичане на мозъчната активност.  

Изследването вече е разкрило, че хората реагират много по-добре на хидрогел, отколкото на латекс, но учените имат намерение да разширят проучването, за да разберат по-добре какво доброволците харесват и какво не в даден материал.

"ЕЕГ показателите ни позволяват да измерим подсъзнателните реакции на мозъка към материала, преди участниците изобщо да са успели да преценят дали да реагират положително или не," коментира Киоркиари. "Това премахва всякакви предразсъдъци и предварителни въздействия от уравнението."

Приложенията на подобен материал разбира се излиза далеч извън дизайна на нови презервативи. Той например може да се използва за облицоване на телата на роботи в бъдещето, което да им придаде много "по-човешко" усещане, което пък може да постави началото на нов отрасъл в сектора на услугите - машинната секс-индустрия.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !