Иновациите на IBM за безопасността и сигурността на храните в следващите 5 години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 февруари 2019 в 15:31 7167 0

На 13 февруари, в рамките на конференцията Think в Сан Франциско, учените от IBM ще предствят традиционната за корпорацията прогноза "5 in 5", а именно петте иновации, които те искат да внедрят в следващите пет години. Този път фокусът пада върху земеделието, храните, безопасността и пълното уползотворяване на ресурсите.

В следващите пет години населението на земята ще премине за пръв път границата от осем милиарда. Пътят на храните, и сега повлиян от климатичните промени и ограничените водни ресурси, ще бъде подложен на още повече изпитания. Учените от IBM създават нови технологии и уреди, научни открития и чисто нови концепции за сигурността и безопасността на храните, за да посрещнат нуждите на пренаселеното бъдеще. 

  •  Двоичен код: Дигиталните двойници в селското стопанство ще помогнат за изхранването на растящото население с по-малко ресурси.

Представете си планета, където при нужда всеки ще има достъп до данните за обработваемата земя. През следващите пет години това ще стане реалност, създавайки дигитален "близнак" на селскостопанските ресурси.

  • Блокчейн технологията ще попречи на изхвърлянето на храна: От фермерите до доставчиците на хранителни продукти, всеки участник във веригата ще знае точно колко да засади, поръча и експедира. Изхвърлянето на храни ще намалее значително.

След пет години много от скъпите неизвестни по пътя на храните ще бъдат елиминирани. Хранителните загуби ще намалеят драстично и продукцията, достигаща до нас ще бъде по-прясна, когато блокчейн технологията, IoT (internet of things) устройства и ИИ алгоритми обединят сили.

  • Опознаването на микробиома ще ни защити от лошите бактерии: Инспекторите по безопасност на храните по целия свят ще добият нова суперсила: способността да използват милиони микроби, за да предпазят това, което ядем.

Тези микроби, някои благоприятни за човешкото хранене, а други не, са навсякъде - в храните във фермите, фабриките и магазините. Способността за постоянен и евтин контрол на поведението на микроорганизмите на всеки етап от веригата представлява огромен напредък за безопасността на храните.

  • Сензори с ИИ ще засичат патогените в домовете, пренасяни с храната: Фермерите, преработвателите и продавачите на храни по цял свят и милиардите потребители, готвещи в домовете си ще имат възможност да засичат без усилия опасните замърсители в храната си.

Всичко, което ще е нужно, ще е мобилен телефон или кухненски плот с вграден с ИИ сензори.

  • Преработка на отпадъци: Радикално нов процес на рециклиране ще вдъхва нов живот на стара пластмаса – третирането на отпадъците и създаването на нови пластмаси ще бъде напълно трансформирано.

Всичко от кутиите за мляко и опаковките на бисквити до пазарските торбички и дрехите ще може да се рециклира, а производителите на полиестер ще могат да ги превърнат отново в нещо полезно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !