Изкуствен интелект на Google вече съкращава сам разходите си за енергия

Подразделението Deep Mind на компанията е създало по този начин с 40% по-ефективни системи

Александър Александров Последна промяна на 31 юли 2016 в 12:00 22273 0

Кредит DeepMind

Компанията за изкуствен интелект DeepMind, закупена от Google преди няколко години, напоследък често попада в светлината на прожекторите. Нейна програма успя да победи световния шампион по играта Го – нещо, което не беше постигано преди това, както и да превърти някои трудни видеоигри.

Най-новият проект на подразделението може и да не е толкова впечатляващ за масовата публика, но би бил от огромно значение за редица индустрии и обществени сфери. Става въпрос за нов изкуствен интелект, който е способен сам да редуцира електричеството, изразходвано в центровете за данни за собственото му съществуване.

За целта екипът е използвал технологии за машинно обучение (machine learning), както и база с данни за петгодишната употреба на електричество от дейта центровете. Резултатът е система, която е с 40% по-енергийно ефективна от съществуващите.

Разработените по този начин методи ще могат да бъдат използвани и в редица други области – например за оптимизиране на охладителните системи в големи производствени центрове, а в по-широк мащаб – вероятно и за намаляване на загубите в големи енергийни гридове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !