Изкуствени падащи звезди над олимпиадата в Токио (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 май 2016 в 10:00 3887 0

Японската изследователска компания ALE Co. (Star-ALE) ще покаже сензационен пиротехнически спектакъл за церемонията по откриването на Летните олимпийски игри 2020 в Токио.

Но това няма да са обикновени фойерверки, а изкуствено създаден метеоритен дъжд - стотици малки цветни огнени топки ще валят над града домакин, пише Science Alert.

Очаква се невероятното шоу на ALE Co. да се вижда от разстояние до 100 километра от Токио.

Компанията ще "пресъздаде изкуствено" процеса на естествените метеори като изпрати сателит в орбита, който ще носи товар от 500 до 1000 специални топчета, наречени "източник на частици".

Частиците са от специално подбрани химични вещества, за да сияят в различни цветове. Сателитът ще ги освободи от орбита, а когато навлязат в атмосферата, изгаряйки по едно и също време, ще създаде по поръчка безопасен метеоритен дъжд, по думите на представители от компанията.

Компанията е тествала топчетата във вакуумна камера в лабораторни условия, симулиращи условията, с които частиците ще се сблъскат при завръщането си в земната атмосфера. Според изследването, частиците ще горят с видима звездна величина (*магнитуд) от -1 m, което ще гарантира, че ще са ясно видими в нощното небе, дори и в замърсения въздух на мегаполис като Токио.

*Магнитудът е мярка за яркостта на звездите или на други небесни обекти. На скалата на звездните величини, по-малките стойности съответстват на по-голяма яркост и обратно. Скалата на звездните величини е логаритмична. Ярките звезди условно се наричат звезди от 1-ва звездна величина. За пример магнутидът на Слънцето е -26,73, а на най-слабата наблюдаема звезда е 23,5. Сириус е със звездна величина -1.3.

Скоростта им също трябва да бъде добре изчислена. "Нашите падащи звезди ще преминават по небето по-бавно и по-дълго от естествените падащи звезди," обяснява на своя уебсайт ALE Co. "Това дава възможност повече хора да се насладят на спектакъла по-дълго".

Единствената неприятна част в този случай е цената. Core77 съобщава, че всяко огнено топче има производствена цена около 8100 щ. долара, без да са включени разходите, свързани с изстрелването на сателита. 

Компанията ще направи проверка на технологията си до 2018 г. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !