Изложение показа бъдещето на дроновете (снимки, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юни 2015 в 14:30 6527 0

Кредит Joby Aviation

Най-интересните, иновативни и странни дронове бяха представени на наскоро завършилата конференция, посветена на безпилотните самолети - Unmanned Systems 2015, която се проведе в Атланта, САЩ.

В последното десетилетие машините се използват интензивно в армията, като на шоуто бяха показани и последните тенденции при летящите роботи в цивилния живот. 

С подкрепата на Асоциацията на безпилотните транспортни средства Systems International (AUVSI), шоуто събра разработчици на дронове, военни и бизнесмени от цял ​​свят. Сред тях беше забелязан дори и създателят на Гугъл Лари Пейдж.

Жиропланът SnowGoose BRAVO

SnowGoose BRAVO от канадската компания Mist Mobility Integrated Systems Technology (MMIST) представи обновения си модел на товарен дрон SnowGoose CQ-10A.

Неговата оригинална версия е участвала в специални операции и мисии в САЩ в продължение на много години. BRAVO изглежда като хеликоптер, тъй като има голям ротор на върха, но обърнете внимание на задната перка (пропелера). SnowGoose е жироплан, т.е. самолет, роторът на който служи за стабилизатор, а движещата сила идва от пропелера. Дронът излита във въздуха като хеликоптер, а тласкащата сила на витлото го кара да се движи напред.

Президентът и основател на MMIST SnowGoose Шон МакКан (Sean McCann) каза, че  SnowGoose BRAVO може да носи 270 килограма товари, да достига височина от 5485м и скорост над 110 км/ч. Освен това използва по-малко енергия, отколкото хеликоптерите с обичайната конструкция.

Тенджерата под налягане на Reference Technologies

Представени са два вида дронове от Hummingbird. Първият е AeroVironment Nano Hummingbird, разработен като безвъзмездна помощ от американското Управление за перспективно планиране на научно-изследователските работи по отбраната. Другият дрон прилича по-скоро на огромна тенджера под налягане с шест витла. Reference Technologies продава Hummingbird II за доставки по въздух и патрул. Той лети на 4265 м височина и има максимална скорост от 95 км / ч.

Спасителят Indago VTOL Quad Rotor

През март опасният циклон име Пам премина през малката островна държава Вануату, убивайки 11 души и оставяйки без покрив близо 200 хиляди. Унищожена е повече от 96% от реколтата. За да се оцени площта на щетите спасителите са използвали пет килограмовия сгъваем дрон, наречен  Indago VTOL Quad Rotor (VTOL означава вертикално излитане и кацане) на Локхийд. 

Този дрон има не само най-креативния дизайн, но и за много по-малко време се приспособява, отколкото много други търговски квадрокоптери. Тя е по-тих и здрав, но цената му започва от $ 48 900, което е по-скъпо, отколкото аналогични модели. Indago не е напълно тестван на военни стандарти, но наборът му от сензори, прикрепен към долния панел, отговаря на военните изисквания.

С енергия от Слънцето

Дронът Eturnas D черпи енергия наполовина от соларните си панели. Той има размах на крилете около два метра и тежи само 4,5 кг. Дроновете на слънчеви батерии вече не са новост. Eturnas може да лети в продължение на шест часа при скорост от 43 км/ч. или 1,2 часа при скорост от 72 км/ч.

TANAN като от комикс

Компанията Airbus Defense and Space показа своя работещ на дизел TANAN в макет 1/4 от действителния му размер, който е 5 метра дължина и 1,8 м височина. Нуждае се от един оператор. Дронът изглежда като излязъл от комикс, но може да носи максимален товар от 80 кг, а почти да достигне скорост от 150 км / час, но не и едновременно.

Lotus: и самолет, и хеликоптер

Lotus от Joby Aviation е разработен съвместно с НАСА. Краищата на крилата му се превръщат в перки, за да може да се издигне вертикално като хеликоптер. След като вече е във въздуха, той може и да планира, застопорявайки краищата на ктилата си.

"Дронът  на бъдещето с тегло 124кг в класа на хибридните електрически дронове с тази конфигурация има потенциала да се превърне в първия VTOL, които могат да работят 24 часа," - се казва в съобщение на интернет страницата. 

Дискът Radeus

Летящият диск Radeus Radeus Labs има два комплекта от въртящи в противоположни перки. По време вертикалното издигане се въртят със скорост от 95 км/ч.. Но когато дронът се движи напред във въздуха, горната му част се превръща в жироплан.

ECA/Infotron IT 180 - водно конче-мутант

ECA/Infotron IT 180 има странен пропелер с лопатки, въртящи се в противоположни посоки. Има вид на пумпал или водно конче - мутант. Електрическата версия може да лети в продължение на часове, без презареждане и се издига на 4480 m.

ATLAS

Този дрон изглежда като кръстоска между дроида IT-O от "Междузвездни войни" и светещо кълбо от ада. Дронът All-Terrain Land and Air Sphere, или просто ATLAS на компанията Unmanned Cowboys представлява вертолет с сферичен екзоскелет.

Скелетът защитава машината, ако се развали. Той е идеален за ситуации, когато на някой му писне и го запокити някъде за това, че го е шпионирал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !