06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как чаша за кафе или лъжица могат да превключват телевизионните канали

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 октомври 2017 в 11:19 57740
Няма нужда да използвате дистанционното, само чаша ще свърши работа.
Човек, участващ в експеримента, който управлява телевизора си с чаша кафе. Снимка: Lancaster University

Скоро с предмети от бита ще може да управлявате вашия телевизор, благодарение на технология, която използва уеб камера за разпознаване на жестовете ви, съобщава NewScientist.

Системата, наречена Matchpoint, ви позволява да изберете различни предмети или части от тялото, с които да контролирате телевизора си. За да го направите, на телевизионния екран в началото се показват икони, които представляват функциите, например силата на звука или промяна на каналите. След като сте избрали функцията, правите кръг във въздуха с избрания предмет и така го превръщате в дистанционно управление. Чашата, например, може да се използва за регулиране на силата на звука, като се движи странично, за да съвпадне с екрана за контрол на плъзгача, а камерата улавя как се движи.

Подобни системи обикновено се използват за идентифициране на предмети или хора. Но промяната на позицията може да повлияе на разпознаването и често ги проваля. В една от модификациите на Matchpoint системата просто регистрира движението, различни хора могат да управляват устройството и обектът дори не е необходимо да се вижда изцяло.

Фалшивото активиране може да се окаже проблем на управлението с жестове, ако човек случайно отправи команден сигнал. Кристофър Кларк (Christopher Clarke) от Университета в Ланкастър, Великобритания, и екипът му са проектирали Matchpoint нарочно така, че изборът да е с кръгови движения, които свързват един обект с управлението, защото този жест е трудно да се направи неволно. Освен това, контролът не е активен, когато обектите са скрити.

По време на хирургична операция

Технологията е много подходяща за многозадачна работа. Би било полезно, ако ръцете ви са заети с нещо друго, разказва Крис Харисън от Университета Карнеги Мелън в Питсбърг, който проучва нови начини за взаимодействие с компютрите. "Ако се раните в този момент, това може да бъде много полезно".

Лекарите имат интерес по същата причина. Хирурзите понякога получават информация на дисплей по време на операция, например. "Те няма да има нужда да оставят инструментите си и да докосват нещо, което е нехигиенично", обяснява Кларк.

Технологията Matchpoint може лесно да бъде съобразена с индивидуалните нужди, например за хора с определени увреждания.

Концепцията ще бъде демонстрирана по време на конференцията UIST2017 в Квебек Сити в Канада през следващия месец.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.