Как е заснет филмът "Пришълецът: Завет" (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 12:19 10149 0

Новият филм от известната поредица "Пришълецът" вече се прожектира в българските киносалони. "Пришълецът: Завет" (Alien: Covenant), който е продължение на предишния филма на Ридли Скот "Прометей" е заснет за 74 дни във Fox Studios Australia, в базата в Милфорд Саунд, Нова Зеландия, през 2016. 

Художникът на филма, Крис Сигерс, дава аналогия за външния вид на кораба на колонистите с нефтените платформи: "Космическият апарат е устроен по подобен принцип. Отвън - обикновена кутия, вътре - една сложна система, пълна с най-модерни устройства".

За да се засили чувството за клаустрофобия у зрителя, Сигерс и неговият екип са разработили интериора на кораба с ниски тавани и коридори, потънали в сенки. Прави впечатление, че този дизайн съответства по-скоро на корабите от XXI век, сега всеки килограм, изпратен в орбита или в космоса, струва буквално стотици хиляди долари и затова интериорите на космическите кораби и станции винаги толкова тесни и компактни колкото е възможно. 

Режисьорът Ридли Скот, който заснема първият филм "Пришълецът" през 1979 г. и който му донася световна слава, в последния филм се връща към първоначалната визия и свежда до минимум използването на зелен екран, където може да се мине с декори. Например, за да създаде имитация на функционираща система на капитанския мостик са поставени 1500 индикатори, свързани с автономно захранване. Адам Савидж, американски експерт по специални ефекти и известен тв водещ на програмата​ "Разбивачи на митове"посети снимачната площадка на "Пришълецът: Завет". Той разказва, че за създаването на интериорите на извънземния космически кораб на Инженерите, на който в края на "Прометей", предишния филм от поредицата, отлетяха в космоса археологът Елизабет Шоу и андроидът Дейвид, са използвани пълномащабни декори, изработени от стъклопроводи в различни цветове:


За да се имитира полета в йонна буря и сблъсъка с различни препятствия на "Завета" и спускаемия модул, който изследва екзопланета, са проектирани два гигантски стенда с тегло 40 и 10 тона, съответно. Първият, дълъг 20 метра и 6 метра висок, разтърсва кораба, а неговата по-малка версия прави същото с модула.

Външните снимки са заснети в Милфорд Саунд с изкуствено осветление, за да се подчертае мрачната извънземна атмосфера на далечната планета. Според Дариуш Волски, помощник на Скот, екипът е бил вдъхновен от реалния климат на Нова Зеландия, където през сивите облаци едва пробива мека светлина.

Волски е разработил отделна, високоефективна система за осветление на актьорите за сцените в изоставения град на Инженерите. По тях са поставени сензори за движение, които включват светлината само когато актьорът влиза в кадър.

Чарли Хенли, шеф на визуалните ефекти, обяснява, че дори и в случаите, когато снимките стават с намесата на компютърна графика, операторът и осветителите са организирали снимките по същия начин, както ако трябваше да се работи с реални обекти.

Отделно внимание заслужава неоморфът, новата разновидност на космическите хищници. Създавайки неговия дизайн, Скот се опира не само на работата на Ханс Гигер, вече покойния автор на оригиналния дизайн на ксеноморфите и корабите, но и на външния вид на акулата-гоблин, ужасяващият обитател на морските дълбини с полупрозрачна кожа, увиснала челюст и мрачна усмивка. Неоморфът е първото поколение на ксеноморфите, продукт от отстранения паразит от тялото на Инженера. За да се превърне във вече известния на зрителя "Пришълец", неоморфът трябва да снесе ларва в човек.

Цяла армия от специалисти работят по създаването на космическите пространства и пейзажи на обезлюдената планета на Инженерите. Като цяло визуалните ефекти и атмосферата на смразяващ ужас отдавна станаха запазена марка на филмите на Ридли Скот и "Заветът" не прави изключение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !