Ким Кардашян и изобретателят на биткоина написаха научна статия. Дали?

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 май 2018 в 10:36 32895 0

Кредит kimkardashian/Instagram

Ким Кардашян - учен? Прилича на първоаприлска шега и няма да сте далеч от истината, но историята е интересна и поучителна.

Телевизионната реалити звезда и влиятелна фигура в социалните медии е включена като автор на статия, публикувана в научно списание по-рано този месец, а нейн съавтор е самият Сатоши Накамото - мистериозният изобретател на биткоина, чиято самоличност никога не е разкрита.

Странен тандем наистина.

Техната статия, публикувана в Drug Designing & Intellectual Properties International Journal, е непроницаем трактат на тема "Ванион" (Wanion), алгоритмична методология за оптимизиране на електронната търговия.

Тежкият технически език на статията предполага, че Накамото може да е ръководил работата, защото сложността на Ванион изглежда свят далеч от обичайните интереси на Ким Кардашян. Или може би третият автор, компютърният учен Томаш Плюскал (Tomáš Pluskal) от Масачузетски технологичен институт (MIT) е написал основната част от текста.

В коментарите си в блога Retraction Watch Плюскал говори със суперлативи за работата си с Кардашян.

"Винаги съм мислил, че научните таланти на Ким са малко недооценени, затова исках да й дам възможността да покаже тази непозната страна от себе си", коментира Плюскал.

"Излишно е да казвам, че представената в статията наука никога няма да достигне такова високо качество без нейния принос".

И все пак ... ако прочетете статията, "високото качество" е донякъде спорно.

"През последните години много изследвания бяха посветени на машината на Тюринг, но малко от тях позволяват внедряването й в системи", се казва в статията.

"В тази работа показваме не само, че електронната търговия може да бъде направена кешируема, семантична и клиент-сървърна, но същото важи и за вакуумните тръби".

Тук вече изглежда малко не съвсем наред.

Списанието, в което се появява статията, се издава от компания, наречена Lupine Publishers. Това име носи смътно зловещ ореол и зле прикрита ирония, защото това изследване е фалшификат.

Както Плюскал обяснява в Retraction Watch, статията, на която всъщност нито Кардашян, нито Сатоши Накамото са съавтори, не е истинско изследване, а умишлено съставен фалшификат със цел още един удар по алчните журнали.

Тези списания ограбват амбициозните учени които отчаяно искат да бъдат забелязани, начислявайки им безбожни такси, за да публикуват изследванията им, като прескачат процеса на партньорска проверка (peer review), който всъщност създава почтеност и легитимност на научната литература.

В този случай се оказва, че никой от споменатите автори не участва, а статията е безсмислена.

Плюскал замисля удара си с помощта на софтуер, който написва статията за него - програма на MIT, наречена SCIgen, която автоматично сглобява научно звучащ текст и която преди това е заблуждавала списания да издават глупости. (вж "Има цели фабрики, които скалъпват псевдонаучни текстове")

Разбира се, хаотичната продукция, генерирана от програмата, е напълно безсмислена. Но това не означава, че SCIgen не е полезна, поне ако трудно ви идват думите.

"Използвах SCIgen известно време", разказва Плюскал. "Това е фантастично средство, което спестява толкова време и намалява бремето и стреса, свързани с подготовката на статия. Това е най-добрата технология на MIT" за такива случаи.

За съжаление изглежда, че Ким Кардашян не е учен. Но това не означава, че тя не е направила важен принос в тази област. На нейно име е индексът "Кардашян" - мярка за несъответствие между профила в социалните медии на учения и т. нар. Publication record, основан на прякото сравнение на броя цитати и Twitter последователите.

"Констатациите" са отчетени в International Dictionaries of Drug Designing & Intellectual Properties, завършва разказа за този забавен случай ScienceAlert.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !