Китайци представиха автобус, който се движи над колите по улиците

Иновативното возило ще има капацитета на стандартен влак за метрото, но ще е пет пъти по-евтино

Александър Александров Последна промяна на 28 май 2016 в 08:11 17590 0

Интересна концепция за градски транспорт представиха китайски дизайнери по време на тазгодишното Международно технологично изложение в Пекин. Тя се нарича Transit Elevated Bus (TEB) и на практика представлява релсово превозно средство, при което отделението за пътниците, както и кабината на шофьора са изнесени на около два метра височина над пътя.

Целият комплекс е върху странични плоскости, които са свързани с релсите. Превозното средство може да побере 1200 пътници едновременно – бройка, сходна със стандартните влакове на метрото. То обаче е около пет пъти по-евтино от тях. Изграждането на релсовия му път също струва значително по-малко, в сравнение с метро – инфраструктурата.

Едно от основните предимства на иновативния автобус е, че той може да се движи без да пречи на останалия автомобилен трафика. Както е видно от видеото, колите просто минават под него, без да си пречат изобщо.

Очаква се първите тестове на новото возило да започнат през втората половина на годината в Китай. Надеждите са, че иновативната концепция ще реши поне частично проблемите на азиатската страна с претоварения трафик в големите градове.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !