Клийнтех България излъчи първия български стартъп в най-добрия международен акселератор в сектора на чистата енергия

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 юни 2018 в 16:01 40329 0

Rocket Heater Gamera - ново поколение високоефективни незамърсяващи печки на дърва.
Product Line 2017 www.gamera.eu
facebook.com/RocketHeaterGamera

Българският стартъп Агнон е първата българска компания, приета в престижния InnoEnergy Highway® Accelerator.

Продуктът, с който Агнон спечели достъп до акселераторската програма е Гамера - ново поколение високоефективни незамърсяващи печки на дърва, свеждащи вредните емисии на фини прахови частици до минимум. Освен екологични, печките са и изключително икономични, използващи между 50 и 80% по-малко дърва в сравнение с обикновените печки- важни цифри, при полжение, че в световен мащаб 2,7 милиарда души разчитат на традиционното използване на твърди горива и отоплението с такива генерира 40% от замърсяването на въздуха*.

Стартиращата компания е с вече подписан договор за инвестиция от 120 000 евро и достъп до най-голямата бизнес мрежа за устойчива енергия в Европа. Над 360 международни партньори, подкрепа в развитието и защитата на продукта, тийм билдинг, достъп до международни потребители и източници на външно финансиране са само част от ползите за компаниите, приети в акселераторската програма на InnoEnergy.

През 2016 г. българската компанията получи финансиране в рамките на Акселератора на Клийнтех България и Climate-KIC, а през 2017 г. участва в третото издание на най-голямото състезание за стартъпи в сферата на устойчивата енергия за Централна и Източна Европа – PowerUp! by InnoEnergy, чрез което Клийнтех България всяка година дава възможност на обещаващи стартиращи фирми от страната да получат международно признание и достъп до финансиране.

„Благодарение на инвестицията на ИнноЕнерджи ще преминем към серийно производство и ще увеличим производствения капацитет 10 пъти, а благодарение на партньорството с тях ще излезем открито на европейския пазар. За екипът ни е чест да сме първата компания финансирана от InnEnergy в България, което също е и голяма отговорност."“, Живко Стефанов, основател на Агнон.

За EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy е европейски иновативен двигател за устойчива енергия. В EIT InnoEnergy подкрепяме и инвестираме в иновациите на всеки етап – от класната стая до потребителите. С помощта на нашата партньорска мрежа ние създаваме връзки в цяла Европа, като срещаме изобретатели и индустрия, предприемачи и пазари, вишисти и служители, изследователи и биснес.

За Клийнтех България

Клийнтех България е мрежата за устойчиво развитие, чисти технологии и зелени иновации в България. Организацията подкрепя развитието на иновации, финансира стартиращи предприятия, както и подпомага изграждането на стратегически партньорства в областта на индустрията и зеления бизнес, околната среда, науката и образованието. Работи с водещи партньори и организации в страната и чужбина, асоциации, бизнес мрежи, университети и държавни институции. Клийнтех България е официален партньор на двете най-големи общности в Европа в сферата на климата и устойчивите енергии Climate-KIC и EIT InnoEnergy, както член на УС на КРИБ.

* По данни на UNDP световен мащаб 2,7 милиарда души разчитат на традиционното използване на твърди горива и тази цифра се предвижда да нарасне до 2,8 милиарда до 2030 г. В същото време отоплението на твърди горива генерира около 40% от замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !