16 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кой ще оцелее до края и кой ще умре в "Игра на тронове", според науката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 април 2019 в 11:00 29090

Финалът на Играта на тронове наближава. Осем години след създаването си и повече, ако включим книгите, феновете най-накрая ще  имат шанса да разберат кой ще поеме Железния трон.

Все пак, за нетърпеливите, които не желаят да изчакат окончателния епизод, участниците от семинара по компютърни науки в Техническия университет в Мюнхен (TUM) представиха приложение с изкуствен интелект, предназначено да предскаже кой персонаж ще стигне върха. Алгоритъмът използвайки мрежата  данни от Играта на тронове, успя да изчисли шансовете за оцеляване на всеки от героите. 

За скептичните ще споменем, че през 2016 г. студентите от същия курс правилно предрекоха възкресението на Джон Сноу преди началото на Сезон 6, така че може да им се има известно доверие.

Както дори и случайните зрители знаят, смъртността във вселената на Играта на тронове е известна с високите си нива. Всъщност, повече от половината от главните герои на шоуто са загинали досега - а при събитията, достигнали връхната си точка в Сезон 8, феновете могат да очакват кървава баня.

Кой ще живее и кой ще умре според предсказанията на приложението?

Внимание: Възможни са спойлери.

Първо, някои от героите, които най-вероятно ще изчезнат преди финалната игра на Играта на тронове, са Брон, чийто процент на оцеляване е нищожен 6%, Санса (27%) и брат й Бран, или Триокият гарван (42%). 

Междувременно, тези с най-големи шансове за оцеляване (според приложението) са Денерис (99%), Тирион (97%) и Джейми Ланистър (96%). Джон Сноу, след като вече е умрял веднъж, също има доста добри шансове за оцеляване от 88 процента.

Според алгоритъма жените имат по-висока преживяемост от мъжете (89% спрямо 78%) и благородниците е по-малко вероятно да умрат от селяните (82% оцеляване спрямо 75%). Други фактори, които могат да увеличат шансовете на героите да не загинат, са бракът (намалява "прогнозираната вероятност за смърт средно" с 56%) и да са главен герой (намалява "прогнозната вероятност за смърт средно" с 16%). 

Резултатите също така показват, че е по-добре да бъдеш Ланистър (намалява "прогнозната вероятност за смърт средно" с 45%), отколкото Таргариен (намалява "прогнозната вероятност за смърт средно" с 42%) или Старк (намалява "прогнозната вероятност за смърт средно “ с 38%).  

Трябва да признаем, че някои от тези шансове за оцеляване изглеждат малко оптимистични, като се има предвид досега демонстрираното изобилие от смърт и разрушение.

Все пак можете да разберете какви са шансовете на любимите ви герои тук.

Източник: This Is Who Will Be Left Standing At The End Of "Game Of Thrones", According To Science


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.