Колите на Google са направили 272 грешки, като при 13 за малко не са се блъснали

Наука OFFNews Последна промяна на 13 януари 2016 в 16:11 4244 0

В периода септември 2014 - ноември 2015 автономните автомобили на Google са направили 272 грешки, като при 13 от тях са избегнали катастрофа на косъм, гласи доклад на компанията, цитиран от Гардиън.

Докладът е съставен от технологичния гигант и е предаден на администрацията на щата Калифорния, тъй като именно на негова територия се движат машините.

Единственото, което е предотвратило катастрофите, е било наличието на шофьор за всеки случай в колите, който е поемал контрола при нужда.

272-те проблема се дължат на това, че колата е засякла технически проблеми, като срив на комуникациите, необичайни данни от сензорите или проблеми при критични за сигурността системи - за завиване или за спиране.

Съставянето на такъв доклад е едно от малкото условия, които Калифорния постави преди да разреши тестването на автономни автомобили по обществените пътища. Google лобира силно против това условие - Рон Медфорд (Ron Medford), директор по сигурността на проекта, по онова време написа: "Тези данни не представляват ефективен измерител на безопасността на превозните средства. По време на тестването повечето намеси възникват поради полезни причини, а не заради избягване на инциденти".

Шофьорът поема контрола над колата, просто като завърта волана или натиска някой от педалите за ускоряване или намаляване. Тогава компютърът автоматично спира да управлява. Шофьорите на Google правят това доста често, когато заподозрат, че колата прави или ще направи нещо опасно или затрудняващо останалите участници в движението.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !