Компютър е по-добър в теста за интелигентност от 75% от американците

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 януари 2017 в 14:57 26680 0

Схема на принципа на теста на Рейвън.

Американски учени са разработили изчислителен модел, който получава резултати от тест за интелигентност, типични за възрастен човек, съобщава Kurzweil Accelerating Intelligencе.

Резултатите от проучването са публикувани в Psychological Review.

Учени от Северозападния университет са създали компютърен модел, който притежава една от основните характеристики на мисленето - способността да открива визуални аналогии.

Системата е изпробвана със стандартния тест - прогресивни матрици на Рейвън - един тест, предназначен за определяне на интелектуалното развитие и по-точно невербалната интелигентност.

За да премине теста, участникът трябва да намери връзката между геометрични фигури и да попълни в таблицата липсващия елемент.

Пример на теста, използван в работата /Andrew Lovett et al., Psychological Review, 2017

В основата на модела са алгоритъмът Structure mapping engine (SME), който търси сходство между двойки обекти, и системата CogSketch, която е предназначена за оценка на пространствените съотношения.

Новият модел отговаря правилно на 56 от 60 въпроса, което е над средното ниво. В сравнение 42 студента се справят средно с 30 от 36, което е сравнимо с 54 правилни отговора.

Според авторите техният модел решава теста на Рейвън по-добре от 75%о от възрастните американци.

Все пак това не означава, че системата може "да мисли", защото решава само опреден клас задачи, отбелязват учените. Но способността да се намират сложни взаимоотношения между изображенията е може би ключова стъпка в стремежа за изграждане на изкуствен интелект. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !