Компютърен алгоритъм проектира нова концертна зала в Хамбург (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 януари 2017 в 09:00 23677 0

Въпреки че наскоро откритата в Хамбург сграда на филхармонията е изпълнена с невероятни архитектурни елементи, най-интересна особеност е централната зала. 

Пространството й, побиращо 2100 места, изглежда почти органично нагънато като избелял коралов риф, а тавана и стените на блестящата в слонова кост концертна зала са покрити с 10000 уникални акустични панела, разказва изданието Wired

Аудиторията - най-голямата от трите концертни зали в Elbphilharmonie - е продукт на параметрично проектиране. Това е процес, при който конструкторите използват алгоритми, за да разработят формата на даден обект. Проектантите на Elbphilharmonie използват алгоритми за генериране на уникалната форма за всеки от един от десетте хиляди акустични гипсофибърни панела, които запълват стените като гигантски вълнообразен пъзел.

За да има най-добра звукова акустика едно затворено пространство трябва да е с определена геометрия и покриващите го материали трябва да имат точно определени качества. Освен това параметрите са променливи - за тавана, точно над сцената има нужда от едни материали и геометрия на повърхността, а за тавана по-надолу, стените зад публиката и зад артистите, за всяко място е нужна различна конфигурация.

Източник: One to One

"Би било лудост това да се направи на ръка,"  - отбелязва Бенджамин Корен (Benjamin Koren), основател на студиото One to One, проектирало панелите.

Ако сте любопитни какво е усещането да си в голямата зала с 360º изглед онлайн.

А това е 5-часово видео по-долу, също 360-градусова поддръжка и с музика на живо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !