Компютърната система разбира думи, произнесени без звук (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 април 2018 в 00:00 23280 0

Кредит Lorrie Lejeune/MIT

Арнав Капур, изследовател в групата Fluid Interfaces в MIT Media Lab, демонстрира проекта AlterEgo.

Екип изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработи компютърен интерфейс, който може да "разбере" какво казва един човек вътрешно, без звук, съобщава сайтът на университета.

Електродите на устройството върху лицето и челюстта улавят иначе неоткриваеми невромускулни сигнали на лицето, задействани от вътрешна вербализация.

Освен това учените разработват устройство за предаване на сигнал директно в костта и спомагателна система за разпознаване на речта, базирана на невронна мрежа, чиято точност на разпознаване достига повече от 90%.

Докладът с описанието е представен на проведената в Япония конференция Conference on Intelligent User Interface.

Една от актуалните тенденции в развитието на електрониката са персоналните устройства, взаимодействието с които се осъществява без помощта на ръцете и дори на гласа. По-специално, в момента се разработват системи, които четат електрически сигнали от мозъка, но тяхната точност все още не е достатъчна за широко използване. Преди около 20 години бе доказано, че в електрическия сигнал, който възниква в мускулите на лицето при мислено изговаряне на думите - субвокализация, има достатъчно информация за възстановяване на текста. Такива системи се наричат ​​интерфейс с безмълвен достъп.

Изследователи от MIT представиха нова система, базирана на този принцип. Състои се от носима слушалка, прикрепена към ухото и челюстта, както и компютър за обработка на сигналите. Новата разработка се различава от предишните със системата за изкуствен интелект на базата на невронни мрежи, която може да общува чрез интерфейс.

По време на тестовете авторите обучават невронната мрежа да разбира прости задачи, като например аритметични операции - достатъчно е мислено да се произнесе задачата и системата ще разпознае думите, ще извърши операцията и ще съобщи отговора чрез вибрации в костите на черепа, без да пречи на човек да възприема звуците около себе си. Също така, системата бе тествана с игра на шахмат - човекът може да дава команди, мислейки за клетките в стандартната им подредба.

Видеоклип, създаден от разработчиците на интерфейса

Разработка се нарича AlterEgo (от латински "другото Аз") и изисква калибриране за всеки потребител, тъй като миоелектричните сигнали на всеки човек леко се различават, така че, за да се увеличи точността, е необходимо да се обучи невронната мрежа на  персоналния "акцент". По време на теста десет души калибрират системата за 15 минути с аритметични задачи и след това я използват директно в продължение на 90 минути. В резултат на това се оказа, че системата е успяла да разбере думите с точност от около 92%. Колкото по-дълго човек използва интерфейса, толкова по-голяма става точността при разбирането на думите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !