LG поставя нов рекорд за 6G предаване на данни на 100 метра

Ваня Милева Последна промяна на 23 август 2021 в 00:03 7673 0

Кредит: LG

Екип изследователи от корейската LG Electronics, работещ с група от немската изследователска организация Fraunhofer-Gesellschaft, изпрати успешно данни на 100 метра по 6G сигнал.

Представители на LG публикуваха подробности от теста си за следващата стъпка на технологията за безжично предаване на страницата с новини на компанията.

Докато 5G мрежите за клетъчни услуги бавно си проправят път по целия свят, инженерите в множество телекомуникационни компании работят усилено върху комуникационната технология от следващо поколение 6G.

Преминаването към новата технология се очаква да увеличи скоростта на предаване на данни до 50 пъти по-бързо от 5G.

Очаква се също така да се намали латентността (времезакъснение) до само 10% от тази на 5G, което прави разговорите по-естествени. И новият стандарт също така се очаква да подобри точността на изпратените данни.

Заедно тези подобрения биха могли да предизвикат вълна от ново развитие на „интернет на всичко“, с нови устройства, насочени както към дома, така и на работното място.

Кредит: LG

Учените отдавна са признали, че постигането на следващата стъпка в технологията на предаване ще бъде по-трудно от предишните поради един голям проблем с 6G сигнализирането - то е на къси разстояния поради загуба на мощност при предаването му. Поради тази причина глобалният орган по стандартизация за комуникации с данни е определил датата си на комерсиализация на 6G за 2025 г., докато повечето в областта не очакват реалните продажби да започнат до 2029 г. и дори по-късно.

Кредит: LG

Само преди няколко месеца екип на Samsung постави нов рекорд за разстояние за изпращане на 6G сигнали - 15 метра.

Изследователите, поставили новия рекорд, са отишли ​​много по-далеч, изпращайки сигнал на 100 метра от върха на една висока сграда до друга висока сграда. И ключът към техния успех, твърди компанията, е усилвател, разработен съвместно с Fraunhofer-Gesellschaft, който е в състояние да генерира стабилни сигнали с до 15 dBm в честотни диапазони между 155 и 175 GHz. Екипът успява също и да демонстрира адаптивно формиране на лъча - необходима функция, позволяваща промяна на канали заедно с позицията на приемника. Те също така успяват да извършат превключване на антена с висок коефициент на усилване, необходимо за комбиниране на изходните сигнали няколко усилватели на мощността и предаването им към определена антена.

Източник: LG sets new record for 6G transmission of data at 100 meters, Tech Xplore

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !