Летящите коли на Airbus ще струват на километър колкото едно такси (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 22 май 2017 в 14:21 9214 1

Източник: Airbus

Пътуване от точка А до точка В с летяща кола звучи като приключение, костващо цяла банкова сметка. От Airbus обаче обявиха, че техните летящи коли ще са на цената на едно наземно такси.

Проектът, наречен Vahana, цели намаляване на задръстванията по пътищата. Електрическата летяща кола ще бъде тествана в края на годината и ще бъде пусната на пазара през 2020 г., съобщава Business insider.

Пътниците ще плащат по 1,50 до 2,50 долара на миля, за да пътуват по въздуха. Ниската цена е поради това, че машината няма да се нуждае от същата поддръжка като наземните таксита, съобщава Зак Лавъринг (Zach Lovering), лидер на проекта.

Електрическата машина ще лети автономно и ще излита и каца вертикално с подобни на хеликоптерните плазове, всеки с по четири електромотора. Прототипът ще изминава 50 км с едно зареждане. Финалната версия, която ще бъде пусната на пазара, ще може да изминава 100 км, като ще бъде снабдена със заменящи се батерии, за да не се налага спиране от движение за зареждане.

От Airbus отблезяват, че планират да снабдят всяка кола с резервни батерии, за да може да остане по-дълго в полет. Именно електрическата система на колата е ключова за поддържане на ниски разходи, тъй като не се нуждае от същата поддръжка като бензиновите двигатели, коментира Лавъринг.

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендърс (Tom Enders) подчертава, че използването на небето ще намали разходите и за поддържане на градската инфраструктура. "Като летите не трябва да се вкарват милиарди за мостове и пътища", коментира Ендърс.

Проектът ще работи като се резервират коли през приложение, подобно на схемите за споделяне на автомобили, а автомобилът взима пътниците от пожеланото местоположение.

Проектът Vahana е един от първите проекти A³ или напреднали проекти и партньорства на Airbus Group в Силициевата долина.

Airbus работи и по още един вид летящо такси, в което ще могат да влизат повече хора. Проектът е наречен CityAirbus. Компанията обяви, че машината прилича на малък дрон с множество перки. Тази летяща кола обаче ще бъде ръководена от човек на борда докато текат регулациите, след което ще лети автономно.

През април Uber обяви, че планира да въведе летящи таксита по маршрут Далас-Форт Уърт, Тексас, както и в Дубай. Те ще бъдат малки, електрически машини, които ще излитат и кацат вертикално (VTOL) с нулеви емисии и достатъчно тихи, за да действат в градовете.

Uber си партнира с производителят на зареждащи станции за електрически автомобили ChargePoint Inc за разработване на специална станция за нейната мрежа. От компанията планират първите полети да са по време на Световното изложение в Дубай през 2020 г.

Заедно с Hillwood Properties Uber ще създаде от следващата година четири вертипорта с множество площадки за излитане и кацане, както и инфраструктура за зареждане в Далас. От Uber твърдят, че техните летящи таксита ще революционизират придвижването, като ще извършват само за 15 минути пътуване, което в момента отнема 2,12 ч. с автомобил на земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

23.05 2017 в 21:24

"Като летите не трябва да се вкарват милиарди за мостове и пътища", коментира Ендърс."

Блестящо доказателство, че човек може да е шеф на световна транспортна компания и въпреки това да е толкова тъп, че да не разбира нищо от транспорт.