MWC 2015: Еврокомисар Йотингер представи днес визията на ЕС за мобилни услуги от пето поколение

Европа възнамерява да играе водеща роля в бъдещата дискусия за клетъчните 5G стандарти

Александър Александров Последна промяна на 03 март 2015 в 19:42 2139 0

Гюнтер Йотингер

Кредит Европейска комисия

Гюнтер Йотингер представи визията на ЕС за мобилните мрежи от пето поколение.

Визията на Европейския съюз за развитието на мобилните услуги от пето поколение (5G) беше представена днес в рамките на Световния мобилен конгрес от еврокомисар Гюнтер Йотингер и представители на публично – частното партньорство за пето поколение мобилни мрежи 5G PPP, включващо ЕС и водещи компании за съобщително оборудване и оператори като Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia и Orange. На събитието взе участие и журналист на Offnews.bg.

Петата генерация мобилни мрежи би трябвало след време да замени четвъртото поколение (стандарта LTE – Long Term Evolution), който все още не е широко разпространен в много страни, включително и България. Днес в повечето държави по света се използват предимно мобилни услуги от второ и трето поколение, като към първото спадат стандарти като GSM и AMPS, а към второто – UMTS и WCDMA. Очаква се петото поколение да навлезе до 2020 г., решавайки редица проблеми, свързани с очакваното сериозно нарастване на комуникационния трафик, генериран от хора и машини.

Европейската стратегия е резултат от 18 – месечни дискусии в рамките на инициативата 5G PPP, която беше обявена преди една година също в рамките на Световния мобилен конгрес и обединява най-големите разработчици на телеком оборудване и представители на Европейската комисия.

Стратегия ще предостави на ЕС сериозен инструмент да влияе в предстоящите дискусии на глобално ниво за бъдещето на петото поколение, които би трябвало да доведат до международни споразумения за естеството на новите мобилни стандарти. Очаква се дискусиите да продължат през тази и следващата година. Целта на Европейската комисия е ключови елементи от визията на ЕС да залегнат в глобалните стандарти.

„Европа има индустриалната база, ноухауто и прекрасни изследователски екипи, за да достави бъдещата дигитална 5G инфраструктура. Аз съм посветен на създаването на единен глобален стандарт за 5G. Това ще улесни икономиите от скалиране и мащаб, и ще създаде дигиталното общество и икономика на бъдещето“ - заяви Гюнтер Йотингер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !