MWC 2015: Комуникацията между машини – новият хит в мобилния сектор

Machine-to-machine технологиите се оказаха във фокуса на тазгодишния Световен мобилен конгрес, а очакванията са в бъдеще всички заобикалящи ни предмети да са свързани с интернет и да могат да се управляват от разстояние

Александър Александров Последна промяна на 10 март 2015 в 15:51 3903 0

Mobile World Congress - Connected Living

Кредит Mobile World Congress team

Комуникациите между машини бяха във фокуса на тазгодишното издание на мобилния конгрес в Барселона

Представете си свят, в който можете да включите печката през своя смартфон, докато пътувате към дома и да се насладите на готовото ястие веднага щом се приберете. Входната врата ще разпознава лицето ви и ще се отваря автоматично, а автомобилът ви ще е свързан с хиляди други возила по улиците, които ще събират в реално време информация за задръствания, хлъзгави пътища и други особености на пътната обстановка. Още с влизането в офиса смартфонът ви ще изпраща съобщение на кафеварката, която автоматично ще ви приготвя кафе, а когато се чудите къде да паркирате, просто ще оставяте колата си и тя сама ще открива през Bluetooth най-близкото свободно паркомясто, ще паркира и ще изключва двигателя си. След това просто ще й изпращате съобщение през мобилния телефон и тя ще идва при вас.

Ако вярваме на някои анализатори, всичко това ще е възможно в близко бъдеще, благодарение на развитието на технологиите от типа „машина – машина“ (machine-to-machine, m2m), известни още като „Интернет на нещата“. Или с други думи - комуникациите свързващи разнообразни машини около нас. Те от своя страна включват в себе си редица подсегменти като „интелигентен дом“ - за свързване с интернет на нашите домове и автоматизиране на някои техни функции;„автономни коли“ - за автомобили, които се движат сами, без шофьор; „умен прах“ - за покриването на градовете с многобройни миниатюрни сензори, които да могат да събират данни за различни показатели на околната среда и да ги изпращат на съответните институции; „умни градове“ - за автоматизиране на цялата ютилити инфраструктура в градовете и много други.

Макар и някои от тези технологии да звучат като фантастика, те вече се разработват и постепенно навлизат в ежедневието ни, а ако съдим по интереса към тях на тазгодишния Световен мобилен конгрес в Барселона, много скоро предстои да се превърнат в значима част от живота ни. На форума, в който взе участие и журналист на Offnews.bg, имаше отделна експозиция, посветена на machine-to-machine технологиите, а европейската организация EIT ICT Labs представи осем стартиращи фирми, развиващи решения в областта на Internet of Things. Сред тях са Evothings, която улеснява разработчиците на приложения да свързват смартфони и таблети с различни микроконтролери и системи за домашна автоматизация, Negentis - платформа за свързване и отдалечено управление на индустриални машини, Undagrid, която спомага за лесното създаване на мрежи от независими устройства без нуждата от конфигурация, както и агенцията за мобилен маркетинг Ubiqua, която създава иновативни решения на база на технологии като NFC (Near Field Communications) и Bluetooth iBeacons.

Също в рамките на мобилния конгрес корейският телеком SK, американският AT&T, както и германската група Deutsche Telekom обявиха амбициозни планове да заложат на Internet of Things и machine-to-machine комуникациите. SK Telecom постави този подсегмент в центъра на своята визия за бъдещите мобилни мрежи от пето поколение (5G) и представи редица свързани устройства, включително слухов апарат, пико проектор и преносим Wi-Fi говорител, налагайки се като първия оператор, анонсиращ собствени IoT устройства. Катарската компания Ooredoo Business пък анонсира съвместно с Ericsson „облачна“ m2m платформа, позволяваща компании от различни сектори да създават лесно и бързо собствени вертикални решения в сферата на „Интернет на нещата“.

Въпреки че m2m пазарът все още е в ранен етап на развитие, очакванията са още през тази година той да отчете стабилен ръст в редица държави, включително и в Централна и Източна Европа. Според проучване на аналитичната компания IDC за развитието на сегмента в нашия регион, ключов двигател тук ще бъде публичният сектор. През следващите пет години се очаква внедряването на редица нови системи за мониторинг, а броят на сензорите и модулите за отдалечено управление, разпръснати по улици, сгради и превозни средства ще нарасне многократно, превръщайки градовете в още един източник на огромни масиви от данни. До 2018 г. над 35% от machine-to-machine решенията в нашия регион ще бъдат внедрени от публичния сектор, променяйки представата ни за обществена сигурност и спешна помощ, както и за управлението на градския транспорт например. Сред останалите приложения на „интернета на нещата“, които ще заработят в близко бъдеще, са такива за мониторинг на околната среда, както и за контрол на трафика, става ясно още от анализа на IDC.

В него се посочват и потенциалните бариери пред навлизането на machine-to-machine услугите сред които са възможностите за нарушаването на личната неприкосновеност в случаите, в които определени устройства събират данни за хората. Затова и авторите на доклада препоръчват сигурността да е възприемана като приоритет още при проектирането на m2m решения, както и да се въведат стандарти в тази област. Всъщност сигурността е сочена като ахилесовата пета на Internet of Things не само в този документ, а и в повечето други секторни анализи. Някои анализатори обаче припомнят, че ако m2m комуникациите могат да създадат нови заплахи като например възможност хакери да влязат в домовете ни, то те същевременно ще елиминират и редица от днешните рискове, предпазвайки ни например от традиционните крадци, използващи шперцове. Нови рискове ще заменят старите, принуждавайки крадците да бъдат все по-образовани и квалифицирани, което малко или много ще бъде бариера пред престъпността.

Въпреки притесненията, огромните предимства на този нов ИТ сегмент, включително неговата енергийна ефективност, способността му да спестява време и да прави живота ни по-комфортен вероятно ще доведат до навлизането му в живота ни през следващите години. Операторите вече се подготвят за промяната, планирайки да превърнат машините в своите бъдещи клиенти, след като в много страни вече броят на човешките абонати значително надхвърля този на населението и ръст трудно може да бъде постигнат в тази посока. Както и в много други ИТ сегменти обаче, промяната вероятно ще дойде не от корпоративните играчи, а от стартъпи, чиито имена днес все още не сме чували, но след няколко години могат да се окажат със статут на следващия Google или Facebook.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !