Малайзийският самолет не е умишлено разбит от пилота, казват следователи

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 май 2018 в 13:02 24699 0

Кредит 60 Minutes

Австралийски следователи отхвърлиха твърденията, че изгубеният самолет полет MH370 на Malaysia Airlines е бил съзнателно свален от пилота, съобщи BBC News.

Последните спекулации, че самолетът е бил обект на "контролирано кацане" в океана, бяха отхвърлени във вторник от Австралийското бюро за безопасност на транспорта.

Бюрото твърди, че пилотът е бил в безсъзнание преди гибелта на самолета.

Пътническият самолет изчезна през 2014 г. в полет от Куала Лумпур за Пекин с 239 души на борда.

Официалното търсене на останките от MH370, включващо Малайзия и Китай, бе отменено през януари миналата година след 1046 дни.

Изследователи от Австралийското бюро за безопасност на транспорта (Australian Transport Safety Bureau - ATSB) заявиха, че самолетът е бил неуправляем, когато се е потопил в южната част на Индийския океан.

Старши пилотът и инструктор на Boeing 777 Саймън Харди извършва серия летателни симулации на последните минути на MH370. (Снимка: 60 Minutes Australia)

Но хипотезата, че пилотът е имал пълен контрол над самолета по време на катастрофата, наскоро бе възобновена в нова книга на бившия канадски следовател на катастрофата Лари Ванс (Larry Vance).

Ванс се появи в програмата на 60 Minutes Australia по-рано този месец и заяви, че разследването на ATSB е недостатъчно и заключенията му за последните моменти на самолета са погрешни.

"За съжаление, той убива и всички останали на борда и го е направил умишлено", отбелязва Ванс. "Той е закарал умишлено самолета някъде, където е планирал и лети шест часа, за да стигне там".

Но директорът по разследванията на ATSB, Питър Фоли (Peter Foley) във вторник защити констатациите на Бюрото, настоявайки, че следователите са проучили всички предоставени съвети и анализи.

"Ние разгледахме безпристрастно всички доказателства, които имахме по това време", заяви Фоли на парламентарно изслушване в столицата Канбера, като добави, че е прочел книгата на Ванс.

"Имаме достатъчно данни, за да заявим, че самолетът, ако бе контролиран по времето на края си, не изглежда да е било много успешно", добавя той.

Самолетът MH370 изчезна, след като престана да изпраща комуникационни сигнали за полета си на 8 март 2014 г. Разследването бе едно от най-големите в авиационната история.

Макар че подводното търсене не откри нищо, малки парчета отломки от самолета бяха намерени на острови в Индийския океан и на африканския бряг.

Австралийското правителство заяви, че ще възобнови търсенето само ако има "надеждни" нови доказателства.

Частна американска фирма започна друго разследване на самолета по-рано тази година, но досега не е открила никакви улики.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !