01 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Малката дистанция между автомобилите на светофара не им помага да преминат по-бързо (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 декември 2017 в 00:00 395391
Снимка: Pxhere

Инженери от Политехническия университет във Вирджиния установиха, че водачите, които на червен свтофар при кръстовищата застават плътно до стоящия пред тях автомобил, не съкращават времето си за придвижване.

Учените заключават, че спазването на дистанция не само прави движението по пътищата по-безопасно, но не го и забавя.

Резултатите от проучването са публикувани в списание New Journal of Physics.

За да разберат доколко е ефективно да се нареждат колите близо една до друга, авторите наблюдават десет еднакви автомобила на специално подбран полигон с  кръстовище.

Във всеки от експериментите те помолили шофьорите да запазят определена дистанция.

Движението на автомобилите е наблюдавано отгоре от дрон.

Схема на експеримента, извършен на тестов път, където десет доброволци шофьори с идентични автомобили Chevy Impalas (дълги 5 m) бяха поставени на опашка пред червен светофар с контролирана дистанция от броня до бронята (вижте видеото долу). Когато светлината става зелена, един дрон, който лети над тях, измерва ускорението на автомобилите при пресичане като функция на дистанцията.  Заснемането на дрона разкри, че е нужно повече време, когато автомобилите стартират от малки дистанции. New Journal of Physics

В резултат се оказа, че времето, нужно на шофьорите да се придвижат, който не зависи от дистанциите между колите. Шофьорите, които спират на 7,6 метра от стоящия пред тях автомобил, изразходват същото време, за да изчакат да започне движението и да изминат определено разстояние, както тези, които докарват плътно автомобилите си.

Учените заключават, че спазването на дистанция не само прави движението по пътищата по-безопасно, но не го и забавя.


filiq
Рейтинг : 10247
06.12 2017 в 22:52 1
+ 2
- 1
Също така, ако спазвате дистанция от около 1.5м до колата пред вас, ще можете да направите път за линейка, ако се наложи. Ако се залепите за този пред вас няма къде да мръднете и ще се чувствате тъпо когато заради вас човек в тежко състояние не може да бъде обслужен достатъчно бързо. Отделно, ако колата пред вас е с ръчни скорости, то може да тръгне леко назад и да ви удари.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.