Малките дронове не са безобидни

Николай Големанов Последна промяна на 30 септември 2015 в 14:29 2799 0

Все по-популярни и достъпни, малките дронове крият и опасности.

Един милион малки дрона може да бъдат продадени в САЩ около Коледните празници тази година, съобщава американското издание „Еър транспорт уърлд“, позовавайки се на Федералната авиационна администрация. Но с търговския бум популярната играчка все повече се превръща в проблем.

Висшият служител на ФАА Рич Суейзи е подчертал на специализирана конференция във Вашингтон, че малките летящи апарати не са безобидни за сигурността. „Опитваме се да подготвим хората за потенциални опасности“, е казал той.

Експерти на ФАА ще бъдат пратени по-специално да обучават дистрибутори и продавачи от гигантската верига „Уолмарт“, която предлага 19 вида дронове за всеки джоб - на цени от 19,99 до 274,95 долара. „Много хора, които нямат пилотски опит, ще управляват тези неща във въздуха“, е предупредил Суейзи. Но той е признал, че засега трудно ще се въведат правила за сигурност.

Вече не са рядкост опасенията, изказвани от летци за новия риск при излитане и кацане на самолети. „Безотговорното използване на играчки“ е било подробно разисквано и на цитирания форум във Вашингтон.

„В перспектива малките дронове са много сериозен проблем и сме загрижени, че той може да доведе до сълзи – е заявил на същата конференция шеф на голяма авиокомпания. - Те представляват опасност за пътниците не само около летищата. Има много области на повече от 5 мили (8 км) от тях, където са възможни инциденти, предизвикани от играчките“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !