Мечтата да дишаме под вода скоро може да стане реалност (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 август 2018 в 15:45 43868 0

Аксесоарът на Джун Камей (Jun Kamei) AMPHIBIO

Представете си да можехме да дишаме под вода. Без тежки кислородни апарати. Изглежда фантастично, но всъщност такива експерименти се правят отдавна.

Сега един студент от Кралския колеж по изкуство, Лондон, представи проектирания от него аксесоар, наречен  AMPHIBIO - по същество набор от хриле - който може да осъществи тази мечта на човечеството.

Джун Камей, дизайнер с интереси в биомимикрията и вдъхновен от скритите структури в природата, той работи "за бъдещето, в което човечеството ще живее в непосредствена близост с водата".

Увеличението на глобалната температура с 3,2 ° C  до 2100 г., което ще доведе до повишаване на морското равнище, представлява реална заплаха за големите крайбрежни градове, където живеят близо 2 милиарда души - или 26% от всички хора.

Работният прототип. Снимка: Jun Kamei

Уникалното устройство на Камей използва специално разработен порест, хидрофобен материал, който насища водата с кислород и отделя въглероден диоксид. Той е вдъхновен от водните насекоми, които създават свой собствен малък водолазен костюм като образуват защитен въздушен балон около тялото си, благодарение на своята водоотблъскваща кожа.

Технологията лесно може да се печата и с 3D принтер, което ще улесни масовото производство. Тези "хриле" могат да заменят тежкото и тромаво оборудване, което ще направи гмуркането по-свободно, но за по-продължително. То може да намери непосредствена употреба за подводни спасителни операции - като за 12-те момчета, спасени от водолази от наводнена пещера в Тайланд например.

Досега технологията е тествана само като работен прототип, не и за хора, така че предстои увеличаване на размера му и тестване с хората.

Разходка в потънала катедрала. Така Камей вижда бъдещето. AMPHIBIO

Камей има има много по-оптимистична визия за бъдещето, въпреки заплахата на един бъдещ наводнен свят. Той смята, че AMPHIBIO може да осигури "ежедневен комфорт на хората, които може би ще трябва да прекарват толкова време във водата, колкото и на сушата", дори предполага, че може да се използва в "свят, в който човек ще се шляе по оживени подводни улици". Такава картина не изглежда апокалиптично, а дори красиво.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !