Microsoft през 2015: Мобилен провал, борба за Windows 10 и прогрес в облака

Наука OFFNews Последна промяна на 29 декември 2015 в 14:30 8090 0

Привършващата 2015 беше година на промяна за Microsoft. Компанията, която някога обеща да постави компютър на всяко бюро, сега изрече много по-неясно своята цел: "Да постигнем повече". Доколко и какво постигна тя обобщава The Register.

Новата мисия беше изречена през юни тази година от новия изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, който пое този пост на 4 февруари 2014 г. Дотогава действаше визията на Стив Балмър за "семейство от устройства и услуги". Показателно е, че Надела премахна връзката с устройствата. Компанията му продължава непрестанно да говори за "облака и мобилността", но мобилността днес се олицетворява от Android и iOS, както и от малкото останало от Windows Phone.

Тази година приключи мечтата за бляскаво бъдеще на Windows Phone, въпреки високото качество на мобилната операционна система. През април 2014 компанията завърши придобиването на Nokia и с наближаващия Windows 10 на хоризонта беше готово да направи нов голям опит за успешното налагане на Windows Phone.

По време на конференцията за разработчици Build отново през април Microsoft представи не само детайлна информация за своята платформа Universal Windows Platform (UWP), но и инструменти за лесно преработване на приложения за iOS и Android към Windows Phone. Въпросната платформа позволява един и същ програмен код (съответно приложения) да се изпълнява и от мобилна, и от настолна операционна система.

Само след няколко месеца стратегията се провали. Надела обяви промяна на мениджърските екипи напускането на бившия изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп през юни тази година. След това през юли Microsoft отписа 7,6 милиарда долара, свързани с покупката на мобилния бизнес на Nokia в допълнение на сума за преструктуриране от 750-850 милиона долара. Тогава около 7800 служителя "главно в производството на телефони" изгубиха работата си.

И това не беше просто поредното провалено придобиване, а по-скоро катастрофа от рода на aQuantive (отписани 6,2 милиарда долара) и Danger - плодът на тяхното неуспешно сътрудничество беше провалът "Kin phone".

Решението на Microsoft да ограничи Windows Phone беше взето с ясното осъзнаване, че мобилните устройства и приложенията са движещата сила при персоналните потребители днес. Компанията вече залага на това, че може да успее в облачните услуги чрез увеличаване на броя фирмените приложения (Office, например) за операционните системи на Apple и Google.

Компанията продължава да произвежда телефони от серията Lumia, макар и с ограничен брой. Маркетингът също ги рекламира по-скоро като устройства с Windows 10, които при свързване с монитор могат да работят като настолни компютри, отколкото като обикновени смартфони.

2015 беше и годината на Windows 10, който беше представен учудващо бързо, само шест месеца след първото си по-подробно анонсиране през януари. Темпото на неговото създаване беше индикация решителността на Microsoft бързо да се разграничи от неуспешната версия Windows 8, както и да даде нов тласък на пазара за персонални компютри. 

Според сайта IDC тези опити на технологичния гигант все още не са успешни - очаква се продажбите на персонални компютри през четвъртото тримесечие на 2015 да паднат с 10%, въпреки като цяло доброто приемане на новия Windows.

Windows 10 не е просто ъпгрейд, а нова посока за операционната система на компанията. Ключовите разлики са в това, че обновяването на версиите 7 и 8 през първата година след излизането на 10 е безплатно, както и това, че Windows вече се разработва като услуга. Това означава, че и обновяванията за сигурността, и за нови функции ще бъдат изпращани постепенно и за неопределен период от време.

Другото ново нещо е, че Windows 10 работи на няколко вида устройства - компютри, таблети, телефони, конзолата Xbox One и малки компютри, като Raspberry Pi.

Проблемът с Windows 10 и стратегията за единната платформа UWP обаче е в това, че повечето мобилни устройства работят с Android или iOS, особено сега, когато самата компания Microsoft даде заден ход с разработката на Windows Phone.

Компанията загуби и голяма част от набраната инерция с успешния Windows 7, като това се случи в резултат на провала на Windows 8 и решението за промяна на стратегията обратно към операционна система за настолен компютър. Освен това, въпреки че в някои отношения Windows 10 е по-добър от Windows 7, то от неговия интерфейс лъха усещане за недовършеност и неединност, а следите от странните елементи в Windows 8 са останали.

Проблемите в началото и притесненията относно сигурността и събирането на лични данни също помрачиха старта на новата операционна система. Microsoft сега трябва да се придържа към своята стратегия за Windows няколко години, усъвършенствайки системата и изграждайки нова екосистема от приложения.

Облакът (от англ. Cloud) най-общо описва услуга, с която ИТ компаниите предоставят на своите клиенти възможност за ползване на функционалностите на софтуерно приложение, без да закупуват необходимите хардуер и продуктови лицензи и без да се ангажират със сложни настройки и поддръжка.

За радост на Microsoft, в облачните платформи изглежда, че компанията се справя доста по-добре. Тя постига успех с Office 365 - сборът от услуги, включващи имейл, място за съхранение на докумени и инструменти за съвместна работа. Заедно с Office 365 имаме и Azure - пълна гама от услуги в облака, която е непоклатимо на второ място след облачните услуги на Amazon (Amazon Web Services; AWS).

В своите последни резултати Microsoft докладва за увеличаване на приходите от Azure със 121% за една година. Миналия месец компанията съобщи и че планира да изгради за Azure няколко сървърни хранилища на територията на Великобритания.

Сървърните продукти на Microsoft също продължават да се представят добре. Докато Windows за персонални компютри страдаше заради грешки в стратегията, както и заради двойната конкуренция от страна на Apple и мобилните операционни системи, то сървърната стратегия на Microsoft беше ясно фокусирана върху виртуализацията, модулността и автоматизацията.

Windows Server 2016 все още не е готов, но през 2015 се появиха обещаващи предварителни версии на следващата генерация Hyper-V (платформата за виртуализация на Microsoft). Друга интересна предварителна версия беше и "Nano Server" - олекотена версия на сървърната система, която се вписва идеално в тенденцията за микроуслуги, различни приложения, изградени от няколко различни услуги, както и в облачното програмиране, където ненатоварващата операционна система е предимство.

Microsoft също разбра, че, ако приложенията се пускат през платформата Azure или пък изискват облачните услуги на компанията (например Azure Active Directory и Office 365), то може да има печалба без значение от операционната система. Именно затова през ноември беше анонсирано партньорство с Red Hat (една от основните компании, разработващи Linux). Целта на това партньорство е осигуряването на поддръжка на Azure в операционната система Red Hat Enterprise Linux. По-рано този месец пък стана ясно, че Microsoft и некомерсиалната организация Linux Fondation са стартирали програма за обучение на специалисти, които да работят с Linux и Azure.

Компанията също е заета да изгражда система от кросплатформен сървърен софтуер на базата на проекта с отворен код .NET Core. Така уеб-приложения ще могат да се пускат на Windows, Linux и Mac OS.

С една дума - през 2015 г. Microsoft загуби мобилната война, направи печеливши ходове в облака и поведе своята платформа за приложения в посоката на отворения код и кросплатформената разработка. А Windows за персонални компютри изглежда го чака бавен и дълъг спад, въпреки положените усилия с Windows 10.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !