Море от черни пластмасови топчета ще помогне на Калифорния да спаси част от водата си

При продължаващата безпрецедентна суша в района на щата Калифорния властите прибягват към отчаяни мерки доверявайки се на алтернативни технологични решения

Никола Кереков Последна промяна на 13 август 2015 в 13:14 9963 7

Кредит Gene Blevins/Rex

Милиарди кухи пластмасови сфери бяха изсипани в язовир в щата Калифорния с цел образуване на защитен екран от слънцето, който да понижи изпарението.

Какво би се получило, ако изсипем 96 милиона черни пластмасови топчета в язовир? Според отдела по водите и енергията в Калифорния (Los Angeles Department of Water and Power) тази система е златна възможност за спестяване на средства и за запазване на качеството на питейната вода.  

Този понеделник, 10 август, са освобождени 20 хил. от тези топки - всяка с размерите на грейпфрут - в язовир в Силмар, Калифорния. Това беше последното разтоварване, което е необходимо, за да се покрие повърхността на язовира с обем от 12 млрд. литра.

Ролята на сферите, наричани още "сенчести топки", е да блокират достъпа на слънчевата светлина. Добавянето им би трябвало да предотврати загубата на около 1,1 млрд. литра вода, която при нормални обстоятелства би се изпарила от язовира.

Нечуваната суша, която опустошава Калифорния през последните 15 години, според някои изчисления, е най-лошият сух период в областта за последните 1200 г. През април тази година, губернаторът на щата Джери Браум (Jerry Brown) обяви, че налага 25% понижаване на разходите на вода на територията на щата с цел справяне с проблема.

Водата, която биха спестили пластмасовите сфери, би трябвало да осигури достъп до питейна вода на 8100 човека годишно, се твърди в изявление на Мичъл Индлендър (Mitchell Englander) член на градския съвет на Лос Анджелис.

Плуващите топчета би трябвало също да понижат отделянето на опасни химикали, които могат да се образуват в следствие на реакции, протичащи при взаимодействието на слънчевата светлина с хлорираната вода. Освен това, те биха осигурили защитно покритие за водния резервоар, предпазвайки водата от прах, както и от формирането на цъфтежи от водорасли.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2015 в 08:41

Две неща се питам. Защо черни, а не бели топчета? От каква пластмаса са? Тази която пуска опасни химикали при нагряване или не? Като цяло човечеството тепърва ще почва да изпитва пагубните резултати от силно неустойчивото си развитие.

13.08 2015 в 19:51

И се извинявам за малко грубия тон, но този сайт е един от малкото, които стават за четене с уникалните се статии. Затова да наречеш авторите "олигофрени" без основание, граничи с малоумието.

13.08 2015 в 19:48

Петров, ти си олигофрен. Получават се 372л (0,372м3) на ден на човек или около 11 кубика на месец. Може да ти се струва малко прекалено, но в Калифорния сняг не вали. Там климата е субтропичен с минимални градуси от сорта на 12 през зимните месеци и то само по северните части на щата. Представи си 12 топли месеца в годината, в които трябва да се къпеш по два пъти на ден. Плюс това водата не се ползва само са пиене, но и за обществени нужди, като се разпределя на човек от населението. Когато времето е постоянно топло, да не кажа горещо, тогава водата се ползва в пъти повече. Ама какво да ти обяснявам... Прост народ, слаба държава...

13.08 2015 в 17:51

До Петров: 1 100 000 000 л са 1 100 000 м3 /365 са 3 013 м3 на ден/ 8 100 души е 0.372 м3 (372 л)
Специално за вас намерих документ за българските норми за водопотребление - Цитирам: " когато няма данни и/или не са извършени подробни измервания, необходимото средноденонощно водно количество (в т.ч. разход на вода за домакински нужди и за обществено-обслужващи сгради) се приема 150 - 250 l на човек за денонощие в зависимост от местните социални и климатични условия." - ето източника:http://www.stuwa.org/files/magazine/3-4.14_s5.pdf
Това е ако няма проучвания. Явно за жителите на ЕлЕй изследванията са показали че потребяват 372 л , което не надвишава драстично минималните норми за България

Към Стринг: Обемът на язовира не е 1.1 млрд л, а само спестеното количество вода.

13.08 2015 в 17:07

В тоя сайт са пълни олигофрени. Хайде сметнете икономията от 1,1 милиарда литра годишно разделена на 8100 души. И вижте по колко кубика на ден се получава.

13.08 2015 в 16:13

Да, и също така не ми е ясно как точно тези топчета ще спасят водата от замърсяване с прах. Отделно, тези 8100 човека, дето щели да могат да пият вода допълнително, ми се виждат като твърде, твърде мизерна работа, но изхождайки от мизерния цитиран обем на язовира като цяло (та язовир Искър, от който пие София, има вместимост от цели 640 милиарда литра, по памет), сигурно процентното увеличение ще е съществено все пак...

13.08 2015 в 15:32

А кой ще спаси хората и природата от тия топчета? Като почнат да се разпадат, нали ще влизат точно в питейната вода!
Добре, водорасли няма да се развиват (въпреки че точно те филтрират най-много СО2 и произвеждат така нужния ни кислород), но няма да има и риби!