Може ли фракингът с въглероден диоксид вместо вода да бъде по-екологичен?

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 май 2019 в 11:00 5625 2

Kredit: Ratfink1973 / Pixabay

Възможно ли е парников газ да бъде средството, което да направи фракинга по-малко спорен?

Звучи невероятно, но китайски изследователи твърдят, че използването на въглероден диоксид вместо вода за разбиването на скалите може да бъде по-екологичен начин за извличане на изкопаеми горива.

Традиционното хидравличното разбиване, както подсказва името му, включва вкарването под налягане на големи количества вода под земята, за да се създадат пукнатини в шистовите скали и да се освободи нефт и газ. Предлага се въглероден диоксид като алтернатива, която може да се справи със значителното потребление на вода. Тази технология може също така да се справи с проблемите, свързани с замърсяването на водата, която се връща обратно на повърхността след процеса.

За да провери доколко газът може да бъде ефективен, китайски изследователски екип използва CO2 в пет кладенеца в нефтено находище в Североизточен Китай и провежда лабораторни тестове върху скални проби от югозападен Китай. Изследователите откриват, че кладенците произвеждат до 20 пъти повече петрол след фракинга с CO2.

"Тези реални резултати показват, че в сравнение с хидравличното разбиване, разбиването с CO2 е важна и по-зелена алтернатива", заключават изследователите.

Водно налягане

Въглеродният диоксид може да бъде полезен начин за справяне с потреблението на вода при фракинга в сухите райони на САЩ и дори в Обединеното кралство, където ВиК компаниите твърдят, че фрекинг може да окаже натиск върху местното водоснабдявания. Също така има перспектива за добиване на повече ресурс от шистов газ в Китай, който е най-големият източник в света, но не се използва толкова бързо, колкото в САЩ.

"Находищата в Китай може да са по-подходящи за разбиване с CO2", коментира Нанан Сун (Nannan Sun) от Китайската академия на науките. Но добавя, че е твърде рано да се каже дали може да промени скоростта, с която се развива китайската индустрия за фракинг.

Докато използването на газ може да бъде по-зелено чрез намаляване на използването на вода и потенциалното замърсяване на водите, изследванията не показват, че разбиването с CO2 е по-добро от околната среда като цяло. Наистина част от CO2 може да остане в скалите, но Нанан отбелязва, че също така може и да изтече след фракинга, което би допринесло за глобалното затопляне. Ако разбиването с въглероден диоксид икономически оползотворява повече петрол и газ, това би увеличило запасите от изкопаеми горива, които могат да се използват.

„Това проучване не включва анализа, който е необходим, за да се установи дали разбиването с CO2 ще доведе до цялостно намаляване на глобалните емисии на парникови газове“, подчертава Хана Чалмърс (Hannah Chalmers) от Университета в Единбург.

Освен това, има малко признаци, че технологията с CO2 ще се приеме от фракинг компаниите някога. Според Нанан събирането и транспортирането на CO2 до обекта е само една от пречките, а британската нефтена компания UKOOG заяви, че водата все още е най-добрият избор за фракинг.

Справка: Fracturing with Carbon Dioxide: From Microscopic Mechanism to Reservoir Application, Xuehang Song et al., Joule , DOI: 10.1016 / j.joule.2019.05.004

Източник: Could fracking with carbon dioxide instead of water be greener?, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

02.06 2019 в 00:06

Защо в сондажите се ползват и по-плътни от водата течности е една друга дълга тема ама има интернет - всеки може да прочете.

Как при нагнетяване на газ ще се следи за загубата на този газ към пропускливи пластове оставяме за обясняване от авторите. С течността не е тривиално ама пак заради слабата свиваемост горе-долу става.

И логистиката - където нямало вода, и защото нямало вода - дай вместо да донесем нужната вода в цистерни, да донесем нужното количество газ в цистерни с много високо налягане и/или криогенни. Смайващо подобрение в логистиката, няма що.

15914

1

поп Дръвчо

01.06 2019 в 23:59

Това е учудващо скапана идея - фракинг с газ. Напомням - въглеродният диоксид (или двуокис ако Стефан се навърта наоколо) има критична температура 31 градуса по Целзий и над тях той няма и най-малък шанс да бъде течен.

Фракингът се провежда с налягания от няколко стотин или хиляди бара. Компресирането на газ до такива налягания вкарва в него огромно количество енергия, която (1) трябва някак да му се осигури с помпите и (2) подлежи на експлозивно освобождаване ако изтърват кладенеца. Уплътняването на сондажа срещу газ при такова налягане е една друга интрига - досегашните технологии криво-ляво се оправят с течности.

Водата и другите течности, използвани в сондажното дело имат чудесното свойство да са слабо свиваеми и при нарушаване на плътността не се разширяват експлозивно. Сондажът пак може да свърти някой номер ама поне няма да сме си го просили. Освен това, водата има плътност, която осигурява стълбово налягане долу - при използването на газа това трябва да се осигури от помпите.